”Statele membre au acceptat să aloce 647 milioane de euro pentru a susţine proiecte de infrastructuri prioritare”, a indicat Comisia Europeană într-un comunicat. Fondurile vor veni din programul european ”Mecanism pentru interconexiune în Europa”.

Potrivit Comisiei, proiectele vor permite ”să crească securitatea energetică a Europei, să reducă izolarea mai multor state membre în raport cu reţeaua UE şi să contribuie la completarea pieţei europene a energiei”, conform aceleiași surse, citată de Agerpres. Partea cea mai importantă a sumei, de circa 295 milioane de euro, este destinată unui proiect de interconexiune gazieră între Polonia şi Lituania. O interconexiune electrică între Estonia şi Letonia va beneficia de un ajutor de peste 112 milioane de euro. O alta, în Letonia, obţine peste 55 milioane de euro.

Interconexiunile între Franţa şi Spania beneficiază de o asistenţă europeană de 3,2 milioane de euro, iar un proiect între Cotentin (în vestul Franţei) şi regiunea Exter (Marea Britanie) – de 7,2 milioane de euro. Peste 20 din cele peste 30 de proiecte vizează direct ţările baltice şi cele din Europa Centrală şi de Est.