UE ia măsuri pentru plafonarea prețurilor la energie și pentru reducerea cererii de electricitate

„Se lucrează la măsuri de urgență privind prețurile la electricitate. S-ar putea să existe, de asemenea, ceva privind reducerea cererii de energie electrică”, a declarat, joi, Mechthild Woersdoerfer, director general adjunct al departamentului de energie al Comisiei Europene, în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru Energie a Parlamentului European.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta măsurile pentru plafonarea prețurilor la energie pe data de 14 septembrie, a precizat Mechthild Woersdoerfer. Discursul ei va avea loc la câteva zile distanță după ce miniștrii Energiei din statele membre UE vor avea o reuniune de urgență pentru a discuta despre creșterea prețurilor la energie.

În prezent, Bruxelles-ul analizează posibilitatea de a impozita profiturile excepționale pe care companiile europene le obțin din creșterea prețurilor la energie, a explicat Mechthild Woersdoerfer. Statele din UE sunt responsabile pentru impozitele naționale, iar Comisia Europeană a anunțat, încă din luna mai, că guvernele statelor UE pot impozita profiturile obținute de companii din prețul mare al gazelor naturale și pot folosi veniturile pentru a compensa facturile la electricitate.

Totodată, Comisia Europeană are în vedere revizuirea structurii pieței energiei electrice din UE. Mechthild Woersdoerfer a explicat că aceste reforme vor fi pe termen lung, iar Bruxelles-ul va veni cu „opțiuni concrete” pentru aceste schimbări, după data de 14 septembrie, relatează agenția de presă Reuters.

Cristian Bușoi a cerut Comisiei Europene să se implice imediat pentru reforma pieței de electricitate

Tot joi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, Cristian Bușoi, a solicitat Comisiei Europene să se implice imediat pentru reforma pieței de electricitate.

„Am solicitat Comisiei Europene să se implice imediat pentru reforma pieței de electricitate În cadrul Comisiei ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European, am discutat astăzi cu reprezentanții Comisiei Europene despre măsurile de economisire a energiei în perspectiva iernii, despre situația de pe piețele de gaz și electricitate, precum și despre măsurile pro active pe care trebuie să le luăm, astfel încât să avem o arhitectură eficientă a sistemului de energie.

Am cerut Comisiei Europene să se implice pentru reforma pieței de electricitate. Cetățenii români și toți ceilalți cetățeni europeni au așteptări foarte mari în legătură cu prețul energiei. Este momentul să regândim proiectarea pieței de energie electrică. Sistemul de energie trebuie să funcționeze în folosul oamenilor.

Piața trebuie să fie în slujba consumatorilor și dacă consumatorii nu sunt mulțumiți, trebuie să intervenim. Metodologia costului marginal, care generează în final alinierea prețurilor de pe bursele de electricitate la cel mai mare preț, destinat inițial să sprijine regenerabilele este depășită și trebuie urgent revizuită.

Avem un plan comun adoptat și pentru reducerea voluntară a consumului de gaz cu 15%, până la finalul lunii martie. Cei 15% corespund unui scenariu care presupune o iarnă mai grea ca de obicei.

Toate aceste măsuri au rolul de a diminua cât mai mult din impactul negativ ce ar putea să apară în cazul prelungirii acestei crize a energiei, cauzată de șantajul Federației Ruse și de războiul violent și nejustificat pornit împotriva Ucrainei”, a anunțat, joi, Cristian Bușoi pe contul său de Facebook.