Blocul comunitar încearcă astfel să-și asigure sprijinul lui Vladimir Putin în vederea extinderii acordului privind cerealele la Marea Neagră, acord care expiră în scurt timp, relatează Business Insider.

Uniunea Europeană ia în considerare o propunere care să permită unei bănci din Rusia, care a fost supusă sancțiunilor, să își creeze o filială și astfel să se reconecteze la rețeaua financiară globală, scrie Financial Times.

Banca Agricolă Rusă va putea să gestioneze plățile legate de exporturile de cereale

Ar fi vorba de o concesie majoră, prin care Banca Agricolă Rusă, deținută de stat,  va putea să gestioneze plățile legate de exporturile de cereale. Conform propunerii, inițiată de Moscova și intermediată de Organizația Națiunilor Unite, o nouă filială a băncii ar putea, de asemenea, să folosească SWIFT, sistemul global de mesagerie, din care au fost excluse băncile din Rusia, în urma invaziei Ucrainei, notează FT.

Ideea de a permite băncii ruse să acceseze sistemul financiar global este „ opțiunea cea mai puțin rea” pentru a asigura sprijinul președintelui rus Vladimir Putin pentru o prelungire a acordului privind cerealele la Marea Neagră care expiră la 18 iulie, au declarat două surse pentru FT. Un acord mediat de ONU pentru repornirea rutelor de transport maritim a fost semnat pentru prima dată în iulie anul trecut și a fost prelungit de mai multe ori, în pofida amenințărilor Moscovei de a denunța acordul.

Comunitatea internațională se confruntă cu dificultăți

Rusia susține că țările occidentale nu au pus în aplicare partea lor din acord, și anume angajamentul de a se asigura că exporturile de alimente rusești nu sunt afectate de sancțiunile occidentale. Concesia care ar urma să fie făcută Băncii Agricole Ruse, de a reveni în sistemul SWIFT, subliniază dificultățile cu care se confruntă comunitatea internațională în urma sancțiunilor impuse Moscovei. Informația a venit exact în momentul în care Ghenadi Gatilov, trimisul Rusiei la ONU, a declarat pentru ziarul „Izvestia” că nu există motive pentru a menține „status quo-ul” acordului privind cerealele, la Marea Neagră.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, săptămâna trecută, că Moscova nu vede niciun motiv pentru a fi de acord cu o prelungire a acordului din cauza a ceea ce el a numit comportamentul “scandalos” al țărilor occidentale în ceea ce privește obligațiile lor.

Propunerea este evaluată de oficialii UE

Propunerea de exceptare este evaluată de oficialii UE în ceea ce privește legalitatea și fezabilitatea acesteia, au precizat sursele. Banca Agricolă Rusă este deținută în totalitate de Kremlin. Fostul director executiv, Dmitri Patrușev, este actualul ministru al Agriculturii și fiul lui Nikolai Patrușev, un consilier al lui Putin și secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, care a contribuit la promovarea războiului împotriva Ucrainei.

Rusia este un exportator major de mărfuri, de la energie la produse agricole. În timp ce lanțul de aprovizionare a fost puternic perturbat de la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020, situația s-a agravat în urma războiului dintre Rusia și Ucraina, ambele țări fiind exportatori mari de grâu.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, care urmărește un coș de mărfuri comercializate în mod obișnuit, a atins un record de 159,7 în martie 2022, deși indicele a scăzut, din nou, la 124,3 în mai 2023.