Top-managerii din centrul si estul Europei sunt optimisti i ceea ce priveste extinderea UE catre Est. 83% din cei ce au fost intervievati se asteapta ca aderarea sa influenteze pozitiv situatia economica a statelor candidate, iar 72% considera ca si ceilalti membri ai Uniunii au de cistigat de pe urma noilor sositi. Procentajul celor ce estimeaza un impact negativ al „coliziunii” dintre economiile tarilor candidate cu cele ale actualelor componente ale UE este de doar 10%.
Previziunile referitoare la data aderarii se iscriu si ele i aceeasi nota optimista. Anul 2010 este, dupa 78% din manageri, termenul limita. Scepticii reprezinta 6% din esantion. Acestia apreciaza ca 2010 este un termen nerealist, avind i vedere realitatea cruda a indicatorilor dezvoltarii economico-sociale ce trebuie atinsi i vederea aderarii.
Respondentii din Cehia, Rominia si Ungaria sunt de departe cei mai optimisti i privinta datei. in tabara opusa, a temperatilor, se afla slovenii si croatii. Parerea generala este isa ca Ungaria, Cehia si Polonia vor fi primele state membre ale UE i viitor, oricit de idepartat ar fi acest viitor.
Asteptarile vizavi de dezvoltarea economica viitoare sunt dominate de entuziasm. 70% din oamenii de afaceri sunt convinsi ca tarile central si est-europene vor constitui, itr-un viitor neprecizat, cea mai bogata regiune a lumii si ca economiile lor se vor liberaliza. Doar 11% privesc cu rezerva boom-ul economic previzionat. 15% se tem chiar ca pot interveni noi restrictii impuse de state i liberalizarea mediului economic.
Boom economic i fostele tari comuniste
Daca parerile sunt impartite i ceea ce priveste explozia bogatiei, exista totusi un numitor comun referitor la viitor. Majoritatea (78%) este de acord ca tarile candidate vor juca pe scena internationala un rol mai important decit i prezent. Cheia acestui rol este data de factori ca imbunatatirea pregatirii manageriale, cresterea productivitatii si realizarea unui cadru legislativ stabil. Raspunsurile la itrebarile privind evolutia viitoare a euro sunt, de asemenea, pozitive. De la ialtimea pozitiilor, 40 % dint top-manageri sunt convinsi ca dolarul nu va mai hartui pentru multa vreme euro, care se va aprecia i raport cu moneda americana. Procentul celor ce privesc cu pesimism evolutia euro este de 22%, iar 38% dintre respondenti sunt de parere ca nu vom asista prea curind schimbari importante la capitolul moneda. Viziunea optimista asupra euro se reflecta si i raspunsurile primite la itrebarea daca este opotrun ca moneda europeana sa fie adoptata cit de curind. O treime din top-manageri sunt i favoarea introducerii imediate a euro, iar 60% ar amina procesul pentru o data nu prea idepartata.
Internetul preia comanda
Cei ce nu doresc ca euro sa devina prea curind si moneda lor sunt circa 7% din esantion. Fanii monedei UE sunt i special cehii si slovacii, i proportie de 41%. Doua treimi din sloveni sunt isa sceptici cind vine vorba despre oportunitatea introducerii euro, iar 25% dintre managerii romini chestionati sunt ferm decisi ca nu este momentul.
O importanta sectiune a sondajului se refera la expectatiile top-managerilor vizavi de dezvoltarea Internetului i tarile lor de origine. Peste 90% dintre acestia anticipeaza o evolutie extraordinara a World Wide Web.
65% sunt de acord ca tarile din estul si centrul Europei au de recuperat un handicap informatic serios, comparativ cu statele dezvoltate. Acestea ar putea fi prinse din urma la capitolul Internet i 2010. Oricum, managerii cred ca i primul rind sectorul bancar va fi afectat de dezvoltarea noilor tehnologii, circa doua treimi din serviciile financiare urmind sa fie vindute via Internet.
Ca o concluzie generala a studiului finantat de Banca Austria Creditanstalt, managerii romini sunt, fara nici un dubiu, cei mai optimisti i ceea ce priveste viitorul afacerilor lor i contextul aderararii la UE. A
UE coloreaza visele esticilor

5 octombrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 5 octombrie 2000, 15:00
Top-managerii din centrul si estul Europei sunt optimisti i ceea ce priveste extinderea UE catre Est. 83% din cei ce au fost intervievati se asteapta ca aderarea sa influenteze pozitiv situatia economica a statelor candidate, iar 72% considera ca si ceilalti membri ai Uniunii au de cistigat de pe urma noilor sositi. Procentajul celor ce estimeaza un impact negativ al "coliziunii" dintre economiile tarilor candidate cu cele ale actualelor componente ale UE este de doar 10%. Previziunile referitoa
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook