Thierry Breton, comisarul UE pentru politica digitală, i-a spus miliardarului american că platforma de socializare va trebui să își sporească semnificativ eforturile pentru a se conforma noilor reguli, cunoscute sub numele de Legea privind serviciile digitale, care urmează să intre în vigoare anul viitor.

Twitter mai are multe de făcut

Cei doi au purtat o convorbire video pentru a discuta despre pregătirea Twitter pentru această lege, care va impune companiilor de tehnologie să își supravegheze mai bine platformele pentru materiale care, de exemplu, promovează terorismul, abuzul, discursul instigator la ură și escrocheriile comerciale.

Această lege face parte dintr-un nou regulament digital care a făcut din Europa liderul mondial în ceea ce privește controlul puterii companiilor de social media, ceea ce ar putea duce la o confruntare cu viziunea lui Musk pentru un Twitter mai liber. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat, de asemenea, miercuri, că o investigație privind achiziția de 44 de miliarde de dolari a lui Musk nu este exclusă din discuție.

Breton a declarat că a fost încântat să audă că Elon Musk consideră că normele UE „reprezintă o abordare rezonabilă pentru a fi implementată la nivel mondial”.

„Dar să fim, de asemenea, conștienți de faptul că mai este încă o muncă uriașă de făcut”, a spus Musk, potrivit unei redactări a convorbirii publicate de biroul lui Breton. „Twitter va trebui să implementeze politici transparente pentru utilizatori, să consolideze semnificativ moderarea conținutului și să protejeze libertatea de exprimare, să abordeze dezinformarea cu hotărâre și să limiteze publicitatea direcționată.”

Twitter a renunțat deja la multe reguli menite să combată dezinformarea

După ce Musk, care se autodefinește drept un „absolutist al libertății de exprimare” a cumpărat Twitter în urmă cu o lună, grupurile care monitorizează platforma pentru discursuri rasiste, antisemite și alte discursuri toxice, cum ar fi Cyber Civil Rights Initiative, spun că acestea au fost în creștere pe piața publică digitală de facto din lume.

Musk a arătat că este interesat să renunțe la multe dintre regulile anterioare ale Twitter menite să combată dezinformarea, cel mai recent renunțând la aplicarea politicii sale de dezinformare privind COVID-19. El a restabilit deja unele conturi de profil înalt care au încălcat regulile de conținut ale Twitter și a promis o „amnistie generală” prin care va restabili majoritatea conturilor suspendate începând cu această săptămână.

Twitter nu a răspuns la o solicitare de comentarii prin e-mail. Într-o postare separată pe blog, miercuri, compania a declarat că „siguranța oamenilor” este prioritatea sa principală și că echipa sa de încredere și siguranță „continuă să lucreze cu sârguință pentru a menține platforma în siguranță față de comportamente care incită la ură, comportamente abuzive și orice încălcare a regulilor Twitter”.

Cu toate acestea, Musk a concediat jumătate din cei 7.500 de angajați ai companiei, împreună cu un număr neprecizat de contractori responsabili cu moderarea conținutului. Mulți alții au demisionat, inclusiv șeful departamentului de încredere și siguranță al companiei.

Musk, de acord cu un „test de stres” din partea Comisiei Europene

În cadrul convorbirii telefonice de miercuri, Musk a fost de acord să lase Comisia Europeană să efectueze un „test de stres” la sediul Twitter la începutul anului viitor pentru a ajuta platforma să se conformeze noilor reguli înainte de termen, se arată în comunicat.

De asemenea, acest lucru va ajuta compania să se pregătească pentru un „audit independent extins”, așa cum prevede noua lege, care are ca scop protejarea utilizatorilor de internet de conținutul ilegal și reducerea răspândirii materialelor dăunătoare, dar legale.

Încălcările ar putea duce la amenzi uriașe de până la 6% din veniturile globale anuale ale unei companii sau chiar la interzicerea de a mai opera pe piața unică a Uniunii Europene.