Meta renunță la consilierea privind modul de moderare a conținutului Facebook și Instagram legat de războiul din Ucraina

Mai precis, gigantul social media a informat miercuri, 11 mai, că a retras solicitarea adresată Consiliului de supraveghere extern pentru a se pronunța asupra modului în care să gestioneze materialele legate de invazia Rusiei.

Astfel, măsura lasă Meta să continue să gestioneze multitudinea de provocări generate de conflict pe platforme, de la apelurile ucrainenilor la violență împotriva invadatorilor ruși și videoclipuri false despre război și până la piratarea conturilor de Facebook ale oficialilor militari ucraineni, scrie CNN.

Consiliul de supraveghere este compus din experți în drepturi civile și libertate de exprimare

Consiliul de supraveghere, creat de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, ca o entitate independentă, este compus din experți în drepturi civile și libertate de exprimare și poate emite orientări politice fără caracter obligatoriu pentru Meta cu privire la moderarea conținutului său, precum și să analizeze cazuri specifice de eliminare de conținut.

Meta a refuzat să caracterizeze detaliile cererii inițiale de consiliere și tipurile de întrebări pe care le avea pentru consiliu.

„Această decizie nu a fost luată cu ușurință. Așteptăm cu nerăbdare să solicităm expertiza consiliului cu privire la alte moderări de conținut semnificative și dificile în viitor”, a transmis Meta.

Consiliul de supraveghere a declarat și că Meta a invocat preocupări „specifice” legate de securitate în notificarea sa de retragere. Amintim că cererea inițială de îndrumare a Meta a fost depusă pe 25 martie, potrivit sursei menționate.

Consiliul de Supraveghere a declarat pentru CNN că a fost de acord să se ocupe de această chestiune pe 29 martie. Meta și-a retras apoi cererea la sfârșitul lunii aprilie, a precizat aceasta.

„Retragerea acestei cereri nu diminuează responsabilitatea Meta de a analiza cu atenție problemele de moderare a conținutului care au apărut în urma acestui război”, a declarat Consiliul de Supraveghere.