Conform formulării propuse de ambasadorii UE, livrările de petrol rusesc prin conducte ar continua temporar, în timp ce sancțiunile sunt aplicate doar livrărilor efectuate pe nave. Planul, raportat pentru prima dată săptămâna trecută, ar reprezenta o slăbire a propunerii inițiale a Comisiei Europene pentru o „interdicție completă” a importurilor de petrol rusesc.

Compromis special pentru Ungaria

Formularea a fost stabilită în timpul discuțiilor dintre emisari, luni dimineață, și va fi acum trimisă șefilor de stat și de guvern din UE pentru a fi discutată la reuniunea de la Bruxelles, care va avea loc în cursul zilei de astăzi. Este posibil ca liderii, printre care se numără și premierul ungar Viktor Orban, să nu fie de acord cu această propunere și, chiar dacă vor fi de acord, va fi nevoie de mult mai multă muncă asupra detaliilor înainte ca sancțiunile să intre în vigoare, transmite Politico.

Compromisul privind conductele ar ajuta țările fără ieșire la mare, cum ar fi Ungaria, care a blocat un acord privind interzicerea importurilor de țiței și combustibili rafinați din Rusia, pe motiv că o astfel de acțiune ar da o lovitură puternică economiei sale.

În proiectul de concluzii ale summit-ului se precizează: „Consiliul European este de acord că cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va viza țițeiul, precum și produsele petroliere livrate din Rusia în statele membre, cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte”.

Pachetul trebuie să asigure o concurență loială și condiții de concurență echitabile pe piața unică a UE, precum și solidaritate între țările UE în cazul unor întreruperi bruște ale aprovizionării, se arată în text.

Proiectul de concluzii nu menționează un termen specific pentru excepția temporară pentru țițeiul livrat prin conducte, precizând că excepția ar trebui să se încheie „cât mai curând posibil”.

Se urmărește un acord politic rapid privind noile sancțiuni

Un diplomat al UE a declarat că luni dimineață s-au făcut multe progrese în privința pachetului, dar că este nevoie de lucrări tehnice suplimentare. „Scopul este de a avea un acord politic astăzi”, a declarat diplomatul. Doi diplomați europeni de rang înalt au declarat că depinde acum de lideri dacă vor adopta sau nu limbajul elaborat de ambasadorii UE.

În cazul în care liderii UE ajung la un acord politic asupra pachetului, Consiliul UE va trebui totuși să aprobe în mod oficial sancțiunile. Un diplomat și-a exprimat îndoielile cu privire la faptul că liderii vor semna documentul în forma actuală, în timp ce un alt diplomat a declarat că formularea este atât de amplă încât nu înseamnă mare lucru, deoarece multe dintre argumentele legate de detalii rămân nerezolvate.

Rusia furnizează aproximativ un sfert din țițeiul UE, potrivit cifrelor Eurostat. O derogare de la sancțiuni pentru importurile prin conducte ar duce la o scutire pentru până la 30% din vânzările de petrol rusesc către UE, potrivit datelor firmei de informații de piață Argus Media.