În data de 8 martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, exceptând Canada şi Mexic. Taxele au intrat în vigoare în data de 23 martie. Joi, Casa Albă a informat suspendarea tarifelor până la 1 mai 2018 pentru importurile din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada şi Mexic, cei mai mari comerciali ai SUA, iar negocierile continuă. După 1 mai, preşedintele SUA va anunţa ce state vor fi exceptate permanent. 

UE este îngrijorată că producătorii de oţel afectaţi de tarifele vamale din SUA se vor reorienta spre Europe, ceea ce va duce la majorarea importurilor. 

Studiul va fi realizat în următoarele nouă luni şi ar putea determina UE să impună propriile tarife vamale la oţel, inclusiv oţel inoxidabil şi ţevi de oţel, pentru a nu fi afectată industria sa. 

Tarifele se vor aplica tuturor statelor, fiind vizaţi marii exportatori: China, India, Rusia, Coreea de Sud şi Turcia. Sub 1% din importurile UE de oţel provin din SUA. 

"Informaţiile de care dispune în prezent Comisia Europeană au arătat o majorare semnificativă a importurilor unor produse de oţel în ultimul timp, ceea ce demonstrează că sunt necesare măsuri de protecţie", se arată într-un document publicat luni în Jurnalul Oficial al UE, potrivit Agerpres. 

În 2017, importurile de oţel au urcat la 29,3 milioane de tone, de la 17,8 milioane de tone în 2013, din cauza supracapacităţii globale de producţie şi a măsurilor antidumping, a informat Comisia Europeană.