UE a exportat peste 34 de milioane de vaccinuri împotriva Covid-19

În ciuda întârzierii în distribuția vaccinurilor între cele 27 de state membre, Europa a devenit unul dintre principalii exportatori de antidoturi împotriva virusului Covid-19 la nivel mondial. De la 1 februarie, data la care a intrat în vigoare mecanismul de control al exportului de vaccinuri, UE a trimis peste 34 de milioane de doze către 31 de țări.

„Acest lucru confirmă faptul că, chiar și în această situație sanitară critică, UE a depus un efort considerabil pentru a fi un partener comercial de încredere și responsabil”, a declarat vicepreședintele și responsabilul de comerț, Valdis Dombrovskis.

Principalele țări beneficiare în această perioadă au fost Regatul Unit (9,1 milioane de doze), Canada (3,9 milioane), Mexic (3,1 milioane), Japonia (2,7 milioane), Arabia Saudită (1,4 milioane), Hong Kong (1,3 milioane) ), Singapore (1 milion), Statele Unite (1 milion), Chile (900.000 de doze) și Malaezia (800.000). În cele șase săptămâni în care a fost pus în aplicare mecanismul, care obligă companiile farmaceutice cu care UE a semnat acorduri de cumpărare în avans să solicite autorizație, UE a primit 249 de cereri de export.

Se va livra mai puțin de 10%

Dintre toate aceste cereri doar una a fost respinsă: expedierea a 250.000 de doze de AstraZeneca din Italia în Australia. Motivul invocat de guvernul lui Mario Draghi și susținut de Comisia Europeană este nerespectarea de către compania anglo-suedeză a acordurilor sale cu UE. Astfel, în locul celor peste 100 de milioane de doze prevăzute în contract pentru acest prim trimestru al anului, va livra în cele din urmă mai puțin de 10%, după cum a confirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen pentru „El Periodico„.

Această reducere drastică și necesitatea de a obține o transparență mai mare și de a controla destinația vaccinurilor produse în UE este motivul care a determinat Bruxelles-ul să lanseze un mecanism de autorizare care urma să expire pe 12 martie, dar a cărui validitate a decis să o extindă până la sfârșitul lunii iunie. Regulamentul, care a fost simplificat pentru a grupa exporturile către diferite destinații din aceeași țară într-o singură cerere, obligă companiile farmaceutice să solicite autorizații prealabile de export de la autoritățile vamale.

Raportarea vaccinurilor

În solicitare, acestea sunt obligate să raporteze exporturile lor din 30 octombrie 2020 și numărul de vaccinuri pe care le-au distribuit în UE de la 1 decembrie, precum și estimările producției lor. Cu toate aceste informații, statul membru în cauză se consultă cu Comisia Europeană și decide dacă autorizează sau respinge expedierea. Principalul criteriu este dacă grupul farmaceutic în cauză respectă livrările de vaccin convenite și dacă întârzierile și lipsurile sunt similare între statele membre și țările de destinație.

„Nu toate companiile își îndeplinesc angajamentele față de UE, în ciuda faptului că au primit o plată în avans pentru a asigura o producție suficientă. Vom insista asupra asigurării conformității și vom continua să lucrăm cu toate companiile pentru a accelera producția în Europa cât mai repede posibil”, a declarat comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Decizia a coincis săptămâna aceasta cu o nouă ciocnire între Londra și Bruxelles din cauza exportului de vaccinuri.

„Sunt șocat de acuzațiile de naționalism vaccinal împotriva UE. Faptele nu mint. Regatul Unit și Statele Unite au impus o interdicție totală asupra exporturilor de vaccinuri sau componente de vaccin produse pe teritoriile lor”, se lamenta la începutul săptămânii președintele Consiliului European, Charles Michel.

Potrivit Reuters, Comisia Europeană i-a informat, miercuri, pe ambasadorii europeni că AstraZeneca nu va exporta vaccinuri din Statele Unite pentru moment. În aceeași zi, președintele american, Joe Biden, a indicat că guvernul le va furniza mai întâi cetățenilor săi vaccinurile și că cele rămase vor fi împărțite cu alte țări. Conform celor mai recente cifre publicate de Comisia Europeană, Cei 27 au primit până acum un total de 60,7 milioane de doze din primele trei vaccinuri autorizate și fabricate în UE, în timp ce 43,12 milioane de doze au fost deja administrate.