Este oficial! Apare pașaportul anti-COVID-19 în Europa

Autorităţile europene vizează intrarea în vigoare a unui pașaport de vaccinare anti-COVID pentru facilitarea călătoriilor în UE în timpul sezonului estival, subliniază comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, conform afp.com

Proiectul va fi prezentat miercuri și va conține informaţii „ce vor indica dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 sau dacă aceasta s-a însănătoşit, sau dacă a obţinut un rezultat negativ la testul” pentru depistarea noului tip de coronavirus, a precizat Breton în timpul emisiunii „Grand Rendez-vous” de pe postul Europe 1, în colaborare cu CNEWS şi Les Echos.

Până când va fi realizat?

„El va fi fie în format electronic, fie tipărit”, pentru a-i respecta pe cei care „nu doresc să pună aceasta pe smartphon-urile lor şi acesta este dreptul lor”, a explicat Thierry Breton.

Dotat cu un cod QR, gratuit, certificatul sanitar va fi în limba fiecărei ţări şi tradus în engleză, şi „va fi valabil în toate ţările Uniunii Europene”, a detaliat acesta, potrivit sursei menționate.

„Se lucrează pentru ca aceasta să fie realizat înainte de luna iunie”, a precizat Breton, estimând că este „primordial să se facă totul pentru a menţine sezonul turistic”.

Comisarul european a revenit de asemenea asupra anunţului făcut cu o zi înainte de AstraZeneca privind noi reduceri de livrări ale vaccinului său împotriva COVID-19 către UE, estimând că situaţia „este inacceptabilă sau în orice caz de neînţeles”.

Acesta a declarat că acest lucru s-ar putea traduce printr-o „disfuncţionalitate în lanţul logistic”, refuzând cu toate acestea să ia în calcul deocamdată consecinţe judiciare.

De asemenea, Thierry Breton s-a declarat încrezător cu privire la programul european de vaccinare: chiar dacă sunt întârzieri în ceea ce priveşte livrările de vaccinuri AstraZeneca, nu vor exista întârzieri în ceea ce priveşte programul de vaccinare al UE pentru primul trimestru, subliniază comisarul european pentru Piaţa Internă.

Sursa foto: Dreamstime