Raed Arafat a vorbit deschis despre pașaportul de vaccinare. El a susținut că adeverințele care se primesc după vaccinarea anti-COVID sunt valabile în afara țării.  Șeful DSU a dat detalii pe larg, la Digi24.

Secretarul de stat a susținut că certificatele eliberate după imunizare, în centrele din România, sunt valabile și în afara țării. Acestea pot fi verificate prin intermediul QR codului.

În opinia lui Arafat, trebuie să fie evitată discriminarea. Este vorba de gândirea dești vaccinat te lăsam să te duci.

“Trebuie evitată discriminarea. Dacă ești vaccinat te lăsam să te duci. Dacă nu ești vaccinat nu te lăsam să te duci. Dar sunt deja țări care au zis că dacă vii și ești vaccinat sau ai avut boala și ai anticorpi înseamnă că nu mai intri în carantină. Sunt țări care vor să facă asta”, a spus Arafat.

Arafat, despre adeverința de vaccinare

El a arătat că dacă o persoană a primit deja ambele doze și au trecut minimum 10 zile sau au fost bolnave și nu au trecut mai mult de 30 de zile, nu mai intră în caratină.

“Acest lucru poate fi aplicat la turism, între țări mai ales. Sunt state care discută deja acest lucru și cred că îl vor aplica. Dacă ai fost vaccinat, nu mai intri în carantină, pentru că știu că deja ai fost imunizat. În plus, scade șansa de răspândire și de a infecta pe alții”, a spus șeful DSU.

Arafat a precizat și că până la un pașaport de vaccinare, adeverința de vaccinare va fi oricum valabilă, inclusiv în afara țării.

“Adeverința de vaccinare cu data e valabilă și atunci când urci în avion și o arăți și în altă țară, ei o văd și o recunosc. Ea este și în limba engleză, e un cod QR care permite verificarea și faptul că demonstrezi că ești vaccinat este verificabil. Cei care încearcă să falsifice trebuie să știe că acest cod QR poate să demonstreze că ai falsificat-o și e mai greu să falsifici pentru că cine citeste vede datele în codul respectiv. De obice, când arăți numele tău cu datele înseamnă că într-adevăr ai fost vaccinat”, a mai spus Arafat.