Ministrul Elena Udrea a modificat, marţi, ghidul de finanţare pentru programul „Casa Verde”, în sensul în care şi proprietarii de hoteluri, nu numai autorităţile, pot primi finanţare pentru sisteme alternative de energie.

„Ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, a semnat astăzi (marţi, n.r.), 13 octombrie 2009, Ordinul de Ministru pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului (Programul «Casa Verde», n.r.), aprobat prin Ordinul ministrului mediului numărul 565 din 2009”, informează, marţi după-amiază, Ministerul Mediului, într-un comunicat.

La hoteluri se vor duce 100 de milioane de lei

Documentul arată că „operatorii economici (…) cu obiect principal de activitate «Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare» conform CAEN – diviziunea 55, grupa 551, clasa 5510” vor fi consideraţi eligibili şi vor putea primi de la stat până la jumătate din cuantumul cheltuielilor de cumpărare şi instalare a unor sisteme de energie alternativă.
În acest sens, din valoarea totală de 310 milioane de lei alocaţi ediţiei 2009 a programului, o sută de milioane de lei vor fi destinaţi firmelor care deţin şi operează hoteluri.

Hotelul plăteşte doar 20%

Programul se finanţează în continuare din banii Administraţiei Fondului pentru Mediu, instituţiile beneficiare ale programului urmând să primească, la fel ca şi până acum, 80 la sută din cheltuielile eligibile, iar deţinătorii de hoteluri doar jumătate din acestea.

Statul român alocă, în 2009, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), suma de 310 milioane de lei, în două tranşe, pentru cofinanţarea achiziţiei şi montării de sisteme de energie verde care să fie folosite în special la sedii de instituţii, dar destinate şi asociaţiilor de proprietari. Iarna trecută, statul se angaja să aloce, prin acest program, suma de 130 de milioane de euro, echivalent cu circa 546 de milioane de lei, ministrul Mediului anunţând, în 26 februarie, că suma iniţială va fi păstrată.

Perioadă specială pentru hotelieri

Printr-un ordin al ministrului Mediului au fost stabilite cele două perioade de derulare a programului. Prima s-a derulat între 15 şi 31 iulie, iar cea de-a doua urma să se deruleze în perioada 1-15 septembrie, însă, în lipsa cererilor, perioada a fost extinsă până la sfârşitul lunii septembrie.Modificarea adusă de Elena Udrea presupune organizarea unei sesiuni speciale de depunere a proiectelor pentru hotelieri, „până la sfârşitul anului”.

SURSA:Mediafax