Președintele SUA, Joe Biden, urmează să semneze un nou plan de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de cel puțin 100 de milioane de dolari, au declarat patru oficiali americani pentru Reuters.

Statele Unite au transportat în Ucraina armament în valoare de 3,4 miliarde de dolari de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. SUA au trimis inclusiv obuziere, sisteme antiaeriene Stinger, rachete antitanc Javelin, muniție și drone „Ghost”. Oficialii, vorbind sub rezerva anonimatului, au spus că cel mai recent pachet va include probabil mai multe muniții.

Pentagonul spune că a trimis deja aproximativ 184.000 de cartușe de artilerie.

SUA trimit echipament militar în Ucraina

Noul plan de sprijin militar este finanțat din restul de 250 de milioane de dolari pe care președintele Joe Biden îi poate folosi pentru a furniza asistență fără aprobarea Congresului ca răspuns la o situație de urgență.

Luna trecută, președintele SUA, Joe Biden, a mai propus un pachet de asistență de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Statele Unite au antrenat unele forțe ucrainene cu privire la modul de utilizare a sistemelor militare, în afara Ucrainei.

Pentru a da dovadă de unitate, liderii G7 vor organiza duminică un apel video cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu o zi înainte ca Rusia să marcheze Ziua Victoriei, a anunțat Casa Albă.

Menționăm faptul că de la debutul invaziei din Ucraina, adică de la 24 februarie și până prezent Statele Unite, Uniunea Europeană, dar şi Grupul G7 au aplicat sancţiuni financiare şi comerciale masive împotriva Rusiei. Referitor la țările implicate, grupul naţiunilor puternic dezvoltate (G7) fac parte Statele Unite, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Japonia.

Se pregătesc noi sancțiuni pentru Rusia

Potrivit agenției Reuters, având în vedere faptul că au trecut mai bine de două luni de când războiul din Ucraina a început, țările G7 se întâlnesc pentru a stabili un nou set de sancțiuni.

Anunțul a fost făcut de președintele SUA, Joe Biden. În cursul zilei de miercuri, acesta a anunțat că va discuta în zilele următoare cu liderii altor ţări din cadrul Grupului naţiunilor dezvoltate (G7).

Subiectul principal îl va reprezenta aplicarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei militare din Ucraina, care continuă să fie la fel de puternică ca în prima zi.

Rusia spune că SUA sunt o amenințare

Președintele rus Vladimir Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă de acolo de persecuția naziștilor și pentru a se proteja de ceea ce el numește amenințarea SUA pentru Rusia, reprezentată de extinderea NATO.

Ucraina și Occidentul resping afirmația fascismului ca nefondată și spun că Putin poartă un război de agresiune neprovocat.

Ucraina și aliații săi spun că, după ce nu au reușit să cucerească capitala, Kiev, forțele ruse au făcut progrese lente în obiectivul lor de a captura estul și sudul țării, dar bombardamentele au afectat din ce în ce mai mulți civili. Rusia neagă acuzațiile și spune că vizează doar locuri militare sau strategice, nu civili.