”Kremlinul a luat Belarusul ostatic nuclear”, a scris secretarul Consiliului de Securitate ucrainean Oleksii Danilov pe Twitter.

Acesta a avertizat că această decizie a lui Vladimir Putin este ”un pas către destabilizarea internă” și că ”maximizează nivelul percepţiei negative şi a respingerii publice a Rusiei şi a domnului Putin în societatea belarusă”.

Rusia va staționa armament nuclear tactic în Belarus

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko au convenit ca Rusia să staționeze arme nucleare tactice în Belarus. O astfel de măsură nu ar încălca Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT), a explicat oficialul rus, amintind că Statele Unite ale Americii au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor state europene.

„Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de mult timp problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus. Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare. Rusia va finaliza până la 1 iulie construcţia unui siloz pentru arme nucleare tactice în Belarus.

Rusia nu va transfera în fapt controlul acestor arme Minskului. Rusia are staţionate deja în Belarus zece avioane capabile să poarte arme nucleare tactice. Începând din 3 aprilie, vom începe să antrenăm echipaje. Şi la 1 iulie vom termina construcţia unui siloz special pentru armele nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a declarat președintele Rusiei, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Ce este Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT)

Neproliferarea armelor nucleare constituie una dintre dimensiunile esențiale ale păcii și securității internaționale. Eforturile comunității internaționale în această direcție începând cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial au culminat cu semnarea la 1 iulie 1968 a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), intrat în vigoare la 5 martie 1970. Tratatul a fost semnat si ratificat de 191 de state-părți.

Tratatul recunoaște cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU – Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franța și China – ca state posesoare de arme nucleare. RPDC a fost stat-parte la NPT în perioada 1985-2003.

Inițial, s-a stabilit ca durata tratatului să fie de 25 de ani de la intrarea în vigoare.  La Conferința de examinare a aplicării prevederilor Tratatului din 1995, acesta a fost prelungit pe durată nelimitată. Conferințele de examinare se desfășoară periodic, la fiecare 5 ani, facilitate de trei sesiuni ale unui Comitet pregătitor (PrepCom). Cea mai recentă Conferință de examinare trebuia să se desfășoare la New York în anul 2020, dar a fost amânată pe fondul restricțiilor impuse în contextul pandemiei provocată de coronavirus.