Kievul s-a abătut de la o serie întreagă de propuneri făcute la Istanbul în ceea ce privește tratatul cu Moscova, propuneri care au fost făcute de partea ucraineană la întâlnirea delegațiilor celor două state de la Istanbul și au fost receptate pozitiv în întregime, a declarat ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat programului „Bolșaia igra” pe Canalul 1.

În aceste propuneri fusese vorba de statutul neutru al Ucrainei, de garanțiile de securitate. Lavrov a explicat că Kievul și-a schimbat punctul de vedere în ceea ce privește posibilitatea de a efectua exerciții cu participarea forțelor armate străine, precum și cu privire la alte câteva propuneri, informează Tass.

El a explicat că în baza documentului din Turcia, Ucraina ar fi avut niciun fel de baze militare străine și nu urma să  desfășoare exerciții cu participarea de forțe armate străine. Acest lucru ar fi fost posibil doar cu acordul tuturor țărilor garante ale acestui tratat, inclusiv Rusia.

Precizările făcute de Moscova. Care erau condițiile pentru Ucraina

„În documentul de la Istanbul se precizează că în Ucraina nu vor exista niciun fel de baze militare străine și nu se vor desfășura exerciții cu participarea de forțe armate străine, decât cu acordul tuturor țărilor garante ale acestui tratat, inclusiv Rusia. Se scrie clar. În versiunea pe care ne-au dat-o după reacția noastră pozitivă, se preciza: niciun fel de exerciții, cu excepția celor cu consimțământul majorității țărilor garante. Există vreo diferență? Așa au acționat (ucrainenii – n. trad.) la o serie de alte propuneri pe care le-au făcut la Istanbul”, a declarat Lavrov.

Referindu-se la posibilitatea încheierii procesului de negocieri dintre Kiev și Moscova, ministrul de externe rus a declarat că la Istanbul „discuția s-a purtat în legătură cu situația care era atunci pe teren”. Acum însă, a subliniat ministrul, situația este diferită, iar Occidentul vrea ca Ucraina să continue să lupte.

Erdogan vrea o discuție cu liderii Ucrainei și Rusiei

Amintim că vineri, 22 aprilie, liderul de la Ankara a declarat că are de gând să vorbească, foarte curând, la telefon cu omologii săi din Rusia şi Ucraina, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski. Erdogan speră că aceste discuţii vor duce, în cele din urmă, la o întâlnire faţă în faţă între Putin şi Zelenski, un pas necesar pentru a se ajunge la finalul războiului din Ucraina.

„Nu suntem fără speranţă. (…) Prietenii noştri vor intra în legătură cu ei astăzi, plănuim să avem o discuţie telefonică din nou cu Putin şi Zelesnki astăzi sau mâine”, a declarat, vineri, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, întrebat despre mersul negocierilor de pace dintre Rusia şi Ucraina.