Am suspendat importurile de carne de pasăre şi produse prelucrate din Austria, din cauza gripei aviare, şi am solicitat informaţii suplimentare, a afirmat Volodymyr Lapa fără a da detalii suplimentare. 

Tot vineri, autorităţile din Coreea de Sud au detectat virusul H5N8 la două ferme avicole şi au anunţat măsuri de carantină pentru a limita extinderea epidemiei. Ministerul Sănătăţii din Coreea de Sud a anunţat că au fost sacrificate peste 62.000 de păsări pentru a preveni extinderea virusului şi a fost instituită o zonă de protecţie pe o rază de zece kilometri. 

Joi, autorităţile sanitar-veterinare din Africa de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Hong Kong, Bosnia şi Herţegovina au introdus o interdicţie pentru importurile de păsări, carne de pasăre şi produse prelucrate provenite din Germania, din cauza gripei aviare. 

În ultimele săptămâni, virusul H5N8 a fost detectat în opt state europene şi Israel, iar unele ţări au cerut fermierilor să ţină păsările închise, pentru a evita extinderea epidemiei. 

Majoritatea cazurilor a fost descoperită la păsările sălbatice, dar Germania, Ungaria şi Austria au raportat şi cazuri în fermele de raţe şi curcani, unde toate păsările au fost tăiate. 

În următoarele săptămâni este posibil să apară noi cazuri deoarece păsările sălbatice migrează spre sud, a declarat ministrul Agriculturii din landul Mecklenburg-Vorpommern, Till Backhaus. 

Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspândit în statele din vestul Africii, inclusiv în Camerun, Niger şi Togo, în ultimii doi ani. Păsările sălbatice sunt considerate sursa actualelor cazuri de gripă aviară. Apropiatul sezon al Crăciunului este unul vital pentru vânzările de păsări în Europa. 

Marţi, Autoritatea sanitar-veterinară din Ungaria a cerut fermelor de păsări din trei judeţe să ţină păsările închise după descoperirea mai multor cazuri de gripă aviară în unele ţări din Europa. Măsura preventivă, care vizează judeţele Bekes, Bacs-Kiskunand şi Csongrad, de la graniţa Ungariei cu România, este destinată reducerii şanselor ca păsările domestice din aceste judeţe să intre în contact cu păsările sălbatice. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.  Agerpres