Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, le-a cerut statelor din Occident să spună ce garanții de securitate oferă Ucrainei care „a renunțat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale”.

Într-o postare de pe contul său de Twitter, oficialul afirmă că Ucraina a tot bătut la ușa NATO pentru a primi sprijin, însă aceasta „nu s-a deschis niciodată”.

„Ucraina a renunțat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale. Am tot bătut apoi la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată. Vidul de securitate a dus la agresiunea Rusiei”, a transmis Dmitro Kuleba.

„Lumea întreagă datorează Ucrainei securitate și cerem statelor să spună ce garanții de securitate sunt gata să ne ofere”, a spus oficialul.

Ucraina are nevoie de arme

Dacă la începutul invaziei ruse ajutorul militar oferit ucrainenilor s-a axat pe armament uşor şi pe rachetele antitanc şi antiaeriene portabile, în contextul noii faze a războiului în care Rusia se concentrează pe partea de est a Ucrainei armata acesteia are tot mai mult nevoie şi de arme grele.

Majoritatea armelor de acest fel transferate Kievului de statele NATO au fost echipamente de concepţie sovietică preluate din stocurilor armatelor est-europene, dar recent mai multe membre ale NATO, în primul rând SUA, au început să ofere Ucrainei şi obuziere, precum şi alte categorii de armament greu.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a avertizat joi Occidentul să nu „pompeze” arme în Ucraina, sau în alte ţări, precum Georgia sau Republica Moldova.

„Tendinţa de a pompa arme în Ucraina şi în alte ţări face parte din tipul de acţiuni care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate”, a spus Peskov, răspunzând presei la o întrebare despre o declaraţie a şefei diplomaţiei britanice, Liz Truss, care a sugerat că este esenţial ca nu doar Ucraina să fie aprovizionată cu arme grele, ci şi Republica Moldova, Georgia şi ţările Balcanilor Occidentali.

Secretarul general al ONU își critică propria organizație

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat Consiliul de Securitate al propriei organizații în timpul vizitei sale din Kiev.

În timpul unei conferințe de presă susținută alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Antonio Guterres a decalrat că organizația a eșuat în prevenirea și încheierea războiului din Ucraina.

„Vreau să fiu foarte clar. Consiliul de Securitate nu a reușit să facă tot ce i-a stat în putere pentru a preveni și a pune capăt acestui război. Este o adevărată dezamăgire, frustrare și furie”, a spus acesta, relatează The Guardian.

Șeful ONU a promis că „va spori eforturile la nivel global” și va distribui 100 de milioane de dolari lunar, care vor ajunge la 1,3 milioane de oameni până în mai și la 2 milioane până în august.

Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, este însărcinat în mod special cu asigurarea păcii și securității globale și a fost criticat pentru că nu a acționat când a început invazia Rusiei, în februarie.