O contraofensivă a trupelor ucrainene din sudul țării „se intensifică” în jurul orașului ocupat de ruși, Herson, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Contraofensiva ucraineană în sud

Forțele ucrainene au folosit noua artilerie cu rază lungă de acțiune pentru a ținti podurile de peste râul Dnipro, iar Ministerul Apărării a declarat că două atacuri recente asupra podului Antonivskiy din Herson au lăsat trupele rusești „practic izolate”.

Herson a fost primul oraș din Ucraina care a fost cucerit de forțele rusești după invazia lor din februarie. Ministerul Apărării a declarat că pierderea acestuia ar „submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupația ca fiind un succes”.

În portul sudic Odesa, care a rămas sub control ucrainean pe tot parcursul conflictului, oficialii au declarat că lucrează pentru a relua exporturile de cereale după ce săptămâna trecută s-a ajuns la un acord cu Rusia.

În cadrul acestuia, Rusia a fost de acord să nu vizeze porturile în timp ce cerealele sunt în tranzit, în timp ce Ucraina s-a angajat să ghideze navele de marfă prin apele minate.

Cu toate acestea, acordul a fost aruncat în haos la mai puțin de 24 de ore de la semnarea înțelegerii, când două rachete rusești au vizat portul din Odesa.

Rusia avansează în est

Oficialii ruși au declarat că forțele lor luptă pentru „eliberarea completă” a Donbasului, care se referă, în sens larg, la regiunile estice ucrainene Donețk și Luhansk, unde separatiștii susținuți de Rusia dețineau un teritoriu semnificativ înainte de invazie.

Forțele rusești controlează acum întreaga regiune Luhansk și continuă să facă mici progrese în regiunea Donețk.

După ce au capturat orașele de importanță strategică Severodonetsk și Lysychansk în ultimele săptămâni, trupele ruse își concentrează acum eforturile în regiune asupra orașelor Siversk și Bakhmut, aflate în apropiere.

Rușii spun că au preluat acum controlul celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina, în orașul Svitlodarsk. Preluarea centralei Vuhlehirsk, care funcționează pe bază de cărbune și care datează din epoca sovietică, ar fi prima victorie strategică a forțelor rusești în mai mult de trei săptămâni.

Dar ofensivele din această zonă sunt singurele operațiuni pe care rușii par să le poată susține în Ucraina în acest moment, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), resursele lor fiind întinse de contraofensiva ucraineană din Herson și de o alta din jurul orașului Izyum.

Armele occidentale stimulează Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a cerut țărilor occidentale să trimită Ucrainei mai multe arme, declarând la o reuniune recentă a NATO că forțele sale au nevoie de „sisteme mult mai moderne” pentru a le ajuta să „spargă avantajul artileriei rusești”.

Mai multe transporturi occidentale de armament greu – cum ar fi sistemele americane de lansare de rachete multiple – au ajuns pe linia frontului în ultimele săptămâni, permițând Ucrainei să atace de la o distanță mai mare.

Generalul Sir Richard Barrons, ofițer în retragere al armatei britanice, a declarat pentru BBC că nu are nicio îndoială că sosirea „unor arme occidentale a făcut diferența” pentru partea ucraineană.

El a spus că noile arme cu rază de acțiune mai lungă ale Ucrainei au forțat Rusia să „reorganizeze modul în care operează”, dar a avertizat că mai este „încă un drum lung de parcurs” în acest conflict.