Analiza 'tweet-urilor' folosind localizarea geografică permite predicţia a 19-25 de forme de criminalitate, în special cazurile de hărţuire, viol şi alte tipuri de agresiuni, conform unor studii publicate în jurnalul ştiinţific 'Decision Support Systems'.

Concluziile studiului sunt surprinzătoare, dar desigur tinerii postează rar tweet-uri care fac trimitere directă la infracţiunile pe care vor să le comită, subliniază autorul principal al studiului, Michael Gerber, din cadrul laboratorului de tehnologie a probabilităţii al Universităţii Virginia. Dar chiar dacă 'tweet-urile' nu au legătură directă cu un delict, ele pot conţine elemente importante privind activităţile autorilor lor sau zona de acţiune şi anturajul autorilor.

'Tinerii postează despre activităţile lor aproape zilnic', a spus Gerber, explicând că 'activităţile lor cotidiene se desfăşoară într-un context care poate fi susceptibil de desfăşurarea unei infracţiuni. De exemplu, dacă eu postez că mă voi îmbăta în această seară şi numeroase persoane spun acelaşi lucru, ştim că vor avea loc anumite forme de infracţiuni asociate alcoolului'.

Michael Gerber şi colegii săi din cadrul departamentului analizează postările de pe Twitter din anumite cartiere din Chicago, pentru a ajuta la formarea bazei de date ştiinţifice privind criminalitatea din oraş. Ei pot de asemenea să facă predicţii asupra cartierelor unde riscă să se petreacă anumite tipuri de delicte, ceea ce poate fi util pentru repartiţia bugetului privind securitatea sau la desfăşurarea echipajelor de poliţie în teren.

'Acest demers permite analistului să vizualizeze şi să identifice rapid zonele cu criminalitate sporită', se mai precizează în studiul amintit. În anii trecuţi, ideea 'poliţiei predictibile' a câştigat teren, serviciile de menţinere a ordinii publice bazându-se pe datele ştiinţifice ale companiilor private, precum IBM.

Studiul a fost finanţat de armata americană, care conform lui Michael Gerber foloseşte tehnici similare pentru a stabili ameninţările pentru forţele sale din Irak sau din Afganistan. Poliţia metropolitană din New York l-a contactat pe Gerber să examineze bazele de date ale oraşului şi să vadă dacă rezultatele obţinute la Chicago pot fi implementate şi la New York, iar cercetătorul american speră că va putea extinde cercetarea şi asupra altor reţele de media socială pentru a îmbunătăţi detectarea crimelor şi, de ce nu, împiedicarea lor. AGERPRES