Acestea sunt „o formă legală, firească şi normală în cooperare interinstituţională care stabileşte responsabilitatea fiecărei instituţii”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu, şeful comisiei, potrivit digi24.ro.

El spune că SRI a încheiat astfel de protocoale începând cu anul 1992 iar unele dintre acestea au fost aprobate de CSAT. De asemenea, Ţuţuianu a precizat că există un protocol de colaborare încheiat, în februarie 2009, între SRI şi Parchetul General.

„Există un protocol încheiat în 4.02.2009 între SRI şi Parchetul General. Acesta are la bază mai multe legi, inclusiv cea privind protecţia privind informaţiilor clasificate. Ecistă, de asemenea, hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 care prevedeau colaborarea dintre SRI şi Ministerul Public. Strategia de Apărare în vigoare prevede în continuare astfel de protocoale”, a afirmat Ţuţuianu.

Întrebat despre existenţa unei înţelegeri secrete între SRI şi DNA, care a fost vehiculată în presă, senatorul PSD a precizat că, în general, protocoalele încheiate de Serviciu au caracter de secret de stat. Şi, spune Adrian Ţuţuianu, „DNA este o structură a Ministerului Public”. Protocolul privea şi partea de interceptare realizată de SRI în dosarele DNA şi a funcţionat pînă anul trecut, când CCR a decis că Serviciul de informaţii nu este organ de cercetare penală.

În aceste zile există o divizare în societatea românească şi au loc atacuri fără precedent la adresa Serviciului Român de Informaţii, a declarat recent directorul SRI, Eduard Hellvig, la finalul audierilor în Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI.

"Suntem martori în aceste zile la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent la adresa instituţiei al cărei director sunt", a afirmat Hellvig, citat de Agerpres

El a precizat că a preluat mesajele "venite din partea persoanelor de bună credinţă" şi că le va trata cu toată seriozitatea adecvată situaţiei. 

Directorul SRI a menţionat că nu are date şi dovezi care să confirme ce se vehiculează în spaţiul public, însă, dacă ele există, atunci trebuie puse la dispoziţia anchetatorilor.