Informațiile au fost extrase din datele Paravion, care mai puctează și că ritmul alert de achiziţie a pachetelor early booking se va menține cel puțin până la sfârșitul lunii aprilie, turiştii români fiind tot mai înclinaţi spre planificarea timpurie a sejururilor, ce pot fi cu până la 25% mai ieftine faţă de cele cumpărate în plin sezon. Reducerile sunt mai consistente în primele luni de early booking, scăzând treptat pe măsură ce data la care se plaseză rezervările se apropie de datele de călătorie. 

„Obiceiurile de vacanță ale românilor s-au schimbat în decursul ultimilor ani, în sensul că aceștia sunt mult mai organizați cu privire la planificarea concediilor. O mare parte din cei care doresc să își petreacă concediul în afara țării profită de perioada de early booking și își rezervă din timp sejururile, mai ales că, prețurile pachetelor de acest tip sunt mult mai avantajoase decât prețurile celor achiziționate în plin sezon, reducerile fiind chiar și de 20% – 25%”, a declarat Remus Vișan, Director General al Paravion.

Din totalul pachetelor early booking disponibile în portofoliul agenției la începutul acestui an, Grecia se menține în topul destinațiilor cu cele mai avantajoase prețuri, turiștii români optând pentru insulele Lefkada, Skiathos, Rhodos sau Kos. De asemenea, o nouă destinație preferată de români este Sardinia, Italia, datorită ofertelor extrem de atractive.

Pentru un sejur în Zakynthos românii au plătit 373 de euro de persoană, prețul incluzând biletul de avion dus-întors, cazare cu mic dejun pentru șapte nopți, la hoteluri de 3*.

Printre preferințele românilor din acest an se numără și destinațiile care le oferă servicii exclusiviste, precum Santorini, Sardinia și Gran Canaria, aceștia alegând să se cazeze la hoteluri și resorturi de lux. Astfel că, numărul pachetelor de vacanță exclusiviste vândute în luna ianuarie a crescut cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Turiștii românii care au ales să își petreacă concediul în Sardinia au plătit, în medie, 800 de euro de persoană, tarif ce include biletul de avion tur-retur, cazare pentru șapte nopți la hotel de 4*, cu mic dejun inclus, reiese din același date.
Cele mai multe pachete early booking rezervate de către turiștii români, în luna ianuarie, au fost pentru lunile de vârf de sezon, respectiv iulie și august.

Pe de altă parte, la nivelul pieței de turism, există și cazuri în care prețurile pentru cei care cumpără în campania de early booking pot fi chiar cu 30-40% mai mici.