Parlamentarii noştri au cheltuit în primele şase luni ale anului circa 1,5 milioane de lei pentru deplasările în străinătate, cam jumătate din tot bugetul aferent lui 2009 pentru astfel de activităţi. Scopul deplasărilor a fost participarea la evenimente, majoritatea fără miză.

Nu de puţine ori au fost prezentate cazuri prin care presa a dovedit că una dintre cele mai liniştite, frumoase şi bănoase meserii este cea de parlamentar român. Capital prezintă povestea unor asemenea parlamentari, 15-20 de deputaţi şi senatori, care consumă importante resurse financiare participând, în afara ţării, la evenimente cu teme exotice. Deplasările, toate în interes de serviciu, sunt plătite cu bani grei de la buget, fiind cele mai scumpe pe care le-ar putea alege cineva care nu ar face parte din „sistem”. Aleşii reuşesc, aproape întotdeauna, să achiziţioneze cele mai scumpe bilete de avion (în mod normal preţul ar fi de cel mult jumatate), să doarmă în cele mai scumpe paturi şi să mănânce cele mai fine mâncăruri.

În 2008, bugetul alocat deplasărilor în străinătate (cazare, transport şi diurnă) a fost de cinci milioane de lei (aproximativ 1,35 milioane de euro). Anul acesta, probabil din cauza crizei, suma a fost uşor ajustată: patru milioane de lei (aproximativ un milion de euro). Deplasările parlamentarilor au fost încredinţate, în urma unei licitaţii, agenţiilor de turism Danco Pro Communication şi J’info Tours. Mai mult, Camera Deputaţilor se poate lăuda chiar că a făcut  o ”afacere bună”: ”în urma renegocierii cu SC Danco Pro Communication, taxa de serviciu (adică comisionul agenţiei-n.r) aferentă tarifelor de transport aerian internaţional, în valoare de 15,10 şi şase euro, s-a redus la cinci euro”, spun reprezentanţii Camerei.

Deconturile umflate ale parlamentarilor „turişti”

“Transportul deputaţilor şi senatorilor se face numai prin intermediul curselor regulate, deci low costul este exclus”, explică Daniel Rodea, director general al agenţiei Danco Pro Communication. ”Parlamentarii circulă la clasa economic, doar în cazul în care rutele se află la mai mult de 3.000 de km distanţă este permisă călătoria la business class”, adaugă acesta. Modalitatea de rezervare a delegaţiei este explicată pentru Capital tot de Rodea. ”De regulă, se ştie cu ceva vreme înainte evenimentul la care va participa delegatul. Noi prezentăm oferte pentru camere standard în hoteluri de trei până la cinci stele”, spune reprezentantul agenţiei. ”La multe din deplasări se solicită un anume hotel de către organizatorii evenimentului la care participă respectivii, cel mai adesea unităţi de patru şi cinci stele”, adaugă acesta. ”Şi la hoteluri, şi la transport, noi oferim câteva variante. Mai departe, ei se hotărăsc asupra cursei şi a hotelului”, conchide Rodea.

În fiecare lună, sunt câţiva abonaţi la deplasările în străinătate. Chiar şi în ianuarie, când este vacanţă parlamentară, deputaţii au călătorit mult peste hotare. În perioada 23-29 ianuarie, Aurel Vainer a participat la cea de-a 13-a Adunare Plenară a Congresului Mondial Evreiesc, în Israel. Deşi în vacanţă, iar cheltuielile de transport şi cazare au fost suportate de organizatori, Vainer şi-a primit diurna de 369 de lei, aferentă deplasării. Oficial, diurna în Israel este de 30 de dolari (90 de lei) pe zi. În februarie, deplasările s-au intensificat, iar cheltuielile s-au ridicat la 45.765 de lei. Maratonul deplasărilor pe bani publici a început, însă, din martie. “Contează foarte mult şi conjunctura politică internă. Acum un an, doi, când fostul Guvern era la limită şi legile majorităţii treceau foarte greu,  foarte multe bilete de avion cumpărate pentru diverse deplasări  nu au mai fost folosite. Acestea au fost reluate acum, când majoritatea parlamentară este mai relaxată”, justifică Adrian Moraru, director adjunct al  Institutului de Politici Publice.

În martie, cheltuielile de cazare, transport şi diurnă au fost de cinci ori mai mari decât în februarie: 121.225 de lei.  Peste 14% din sumă cheltuită în martie a fost alocată unei singure deplasări, efectuată de deputatul Cristina-Ancuţa Pocora, la New York, în perioada 2-6 martie 2009. Scopul deplasării: participarea la reuniunea parlamentară anuală organizată cu ocazia celei de-a 53-a sesiuni a Comisiei ONU pentru ”Statutul femeilor”. Doar biletul de avion Bucureşti-New York a costat 11.629 de lei (2.768 de euro!). Potrivit reprezentanţilor Camerei, companiile care au asigurat transportul au fost Lot Airlines şi SWISS. Cel mai probabil s-a apelat la una dintre companii la dus, iar returul a fost efectuat de cealaltă, excluzând varianta în care Cristina Pocora a zburat până la New York via Varşovia şi Zurich. Biletul de avion a fost mult prea scump pentru business class, atât pe compania LOT, cât şi pe SWISS. Acum, preţul cel mai ridicat oferit de Lot, la  clasa business, este de 7.540 de lei. La compania elveţiană, un bilet dus-întors, tot la business class, costă 7.954 lei. Deputatul a fost cazat la boutique hotelul ”70 Park Avenue”, din centrul Manhattanului. Cât despre diurnă, acesta a încasat 1.521 de lei, adică aproximativ 126 de dolari pe zi. De menţionat că, diurna pentru Statele Unite este de 53 de dolari pe zi. Cristina Pocora  a fost stupefiată de suma decontată: „Mi se pare colosal! Mă uimeşte şi pe mine. Există contract cu o firmă care se ocupă de deplasări. Ni se pune în mână biletul şi gata. Nu avem opţiune”, declară pentru Capital Pocora. ”Probabil că dacă mi-l cumpăram singură, nu dădeam atâţia bani. În plus, că nici serviciile nu sunt de calitate. Şi nu sunt singura care se plânge”, adaugă aceasta.

Deplasări mai multe…după buget!

În aprilie, când România a început să simtă din plin criza, Guvernul a decis să umble la buget şi a redus banii alocaţi mai multor servicii, printre care şi cei aferenţi deplasărilor. De la patru milioane de lei, bugetul a fost redus la mai puţin de trei milioane. Însă, călătoriile în interes de serviciu ale demnitarilor s-au intensificat. Doar în aprilie au fost alocaţi 195.900 de lei pentru delegaţii. ”Premianţii” lunii au fost Mihai Calimente, Edler Gyorgy şi Mircea Duşa, care au cheltuit împreună 71.950 de lei.

Deplasarea care ridică cel mai mare semn de întrebare este cea a deputatului Andras Edler, cheltuitorul-prim al deputaţilor. Acesta a efectuat în perioada 2-7 aprilie o deplasare în Republica Moldova. Scopul: participarea la OSCE-Misiunea de observare a alegerilor parlamentare. Costul deplasării: 26.096 de lei. Doar transportul, asigurat de Air Moldova, a fost de 15.284 de lei. ”Eu dacă mă duc la vreo adunare este pentru că trebuie să o fac”, spune Edler, menţionând că, a circulat totuşi, la economic. Când i s-a comunicat suma plătită pentru deplasarea respectivă, a răspuns că este o greşeală şi că trebuie să fi fost suma aferentă poate deplasării la Washington. Însă pentru luna aprilie, Camera Deputaţilor confirmă doar deplasarea în Moldova. Rezervarea de azi pe mâine a unui bilet la clasa business cu Air Moldova costă 395 de euro (1.659 lei). Cazarea deputatului a fost la Hotel Leo Grand Convention Centre pentru suma de 8.136 lei. O cameră standard la hotelul de patru stele are preţul de recepţie de 180 de euro pe noapte, deci 1.080 de euro (4.536 lei) pentru şase nopţi. Diurna pentru această deplasare a fost de 2.676 lei, cam 148 de dolari pe zi, deşi diurna aferentă Republicii Moldova este de 38 de dolari pe zi. “Nu cred că ar trebui să plecăm de la suma cheltuită. România avea acolo foarte mulţi alţi reprezentanţi. Nu cred că era capitală participarea unui parlamentar român. Am avut parlamentari din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi a OSCE, am avut chiar parlamentar european care a condus misiunea Parlamentului European. Deci, nu se poate spune că interesele României nu erau apărate”, spune Moraru. 

Deconturile au „înflorit“  în mai

Apogeul deplasărilor a fost înregistrat în mai, când valoarea cheltuielilor a fost de 403.266 de lei!  Ca şi în lunile anterioare, cei mai mulţi bani sunt cheltuiţi de câţiva parlamentari: William Brânză, Ion Mocioalcă, Doru Oprişcan, Ştefan Şeremi, Mihai Tudose şi Aurel Vainer. Numai deputatului Brânză i s-au decontat 30.162 de lei (7.200 euro) pentru două evenimente. În perioada 3-12 mai, a participat la ”Acţiunea Comisiei economice şi de securitate a Adunării parlamentare NATO în SUA şi Canada şi reuniunea aniversară NATO de la Roma”. Zece zile mai târziu, în perioada 21-24 mai, deputatul a avut activitate parlamentară în Spania, în circumscripţia electorală în care a fost ales deputat. Brânză a optat pentru transportul auto. La întâlnirea NATO, alături de Brânză a participat şi Ion Mocioalcă, pentru care s-au alocat şi mai mulţi bani 30.750 lei, deşi traseul, diurna şi cazarea au fost acelaşi ca şi pentru Brânză. Întrebat despre deplasarea din luna mai, Ion Mocioalcă a răspuns sec: „Am fost la un seminar NATO în Statele Unite. Mai multe detalii nu pot să vă dau”.

Oprişcan, Şeremi, Vainer şi Tudose s-au dus, în perioada 17-25 mai, în China, onorând invitaţia Adunării Naţionale a R.P. Chineze, comisia pentru economie. Gazedele au asigurat cazarea, dar deputaţii au plătit câte 15.679 de lei pentru biletele de avion. Potrivit lui Tudose, delegaţia română a avut şase membri. „La o astfel de acţiune, nu se pot duce doi-trei deputaţi. Sunt nişte reguli diplomatice, călătoria se efectuează cu business class, că nu se poate să cobori din coada avionului”, adaugă acesta.

În iunie, deplasarea deputaţilor le evenimente externe a costat 262.383 de lei. Cei mai costisitori au fost Doru Frunzulică, Lup Silvestru, Gergely Olosz şi Florin Anghel. Potrivit Camerei Deputaţilor, primii trei au participat, în Kazahstan, în perioada 23-28 iunie, la seminarul Adunării Parlamentare NATO, au călătorit cu aceeaşi cursă, au fost cazaţi la acelaşi hotel, recomandat de către organizatori, dar au avut decontate sume diferite. Pentru Doru Frunzulică s-au plătit 30.498 de lei, pentru Lup Silvestru şi Olosz – 17.553 lei, respectiv 17.512 lei.

Florin Anghel s-a deplasat, în perioada 21-26 iunie, la Strasbourg, pentru a treia parte a sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. “Trebuie să vedem scopul deplasărilor, dacă sunt utile pentru a impune un punct de vedere al României, al unui grup politic, al unei regiuni în faţa alteia, al unei organizaţii faţă de altele”, spune Moraru. ”Într-o monitorizare anterioară am găsit un exemplu cel puţin hilar, dacă nu ar fi vorba de bani publici. Un deputat a făcut două zile până în Guiana Franceză, s-a uitat câteva ore la o lansare de rachetă Ariane, a fugit repede la aeroport  şi a mai făcut două zile pe drum înapoi”, adaugă acesta.

Senatorii vin puternic din urmă

Aparent, mai cumpătaţi decât colegii de Cameră, senatorii  – de trei ori mai puţini la număr ca deputaţii – au cheltuit în primele cinci luni ale anului 369.281 lei pe plimbările în străinătate. În luna de vacanţă parlamentară, ianuarie, Senatul a decontat pentru deplasarea peste hotare a reprezentanţilor neamului 17.370 lei. 

În fruntea clasamentului stă Gyorgy Frunda, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Senatorul UDMR  a avut aproape în fiecare lună câte o deplasare în străinătate, cheltuind 30.061 lei din bugetul Senatului pentru diurnă, cazare şi transport.

Locul doi îl ocupă Viorel Riceard Badea, senator PD-L în diaspora, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă, care a cheltuit 28.997 lei. Este urmat îndeaproape de colegul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, cu un decont de 28.941 lei.

Există şi o limită inferioară a decontului. Potrivit datelor publicate online, senatorii Minerva Boitan (PNL) şi Şerban Rădulescu (PD-L) au solicitat, în luna martie,  decontarea a doar 23 de lei pentru transportul pe ruta Bucureşti-Oslo, dus-întors, în condiţiile în care un astfel de bilet costă minimum 200 de euro. „Am fost două zile la Oslo pentru o consfătuire legată de evoluţia demografică. Nu mai ştiu cu ce companie am zburat şi nici cine a asigurat cazarea. Am primit doar nişte bani într-un plic pentru cheltuieli cu transportul în comun, dar nu a fost cazul şi i-am restituit la întoarcere. Nu vă pot spune nici de ce nu am primit diurna. Nu am ştiut să întreb”, ne-a declarat Minerva Boitan.

În perioada ianuarie-iunie 2008, Camera Deputaţilor a efectuat cheltuieli cu delegaţiile în străinătate a parlamentarilor în valoare totală de 2.539.886 de lei.

 

 

Nume: TUDOSE MIHAI (PSD)
Sume cheltuite: 40.754 lei
Intervenţii în plen: 179 , dar niciuna în 2009

174-36192-0607_edlerandrasgyorgy_35_cdep.ro.jpg

 

 

Nume: EDLES ANDRAS GYORGY (UDMR)
Suma cheltuită: 43.847 de lei
Intervenţii în plen: 3, din care 2 în 2009

174-36196-0607_relufenechiu_35_evz.jpg

 

 

 

Nume: RELU FENECHIU (PNL)
Suma cheltuită: 35.148 de lei
Intervenţii în plen: 288, dar niciuna în 2009

174-36193-0607_frunzulicadoru_35_cdep.ro.jpg

 

 


Nume: FRUNZULICĂ DORU (PSD)

Suma cheltuită: 40.890 de lei
Intervenţii în plen: 7, din care 5 în 2009

174-36190-0607_calimentemihaita_35_evz.jpg

 

 

Nume: CALIMENTE MIHĂIŢĂ (PNL)
Suma cheltuită: 30.964 de lei
Intervenţii în plen: 142, niciuna în 2009

174-36195-0607_oloszgergely_35_cdep.jpg

 

 

Nume: OLOSZ GERGELY (UDMR)
Sume cheltuite: 28.198 de lei
Intervenţii în plen: 4, din care 3 în 2009

174-36189-0607_brinzawilliamgabriel_35_cdep.ro.jpg

 

 


Nume: BRÎNZĂ WILLIAM GABRIEL (PD-L)

Suma cheltuită: 40.405 de lei
Intervenţii în plen: 8, ultima în 2005

174-36194-0607_mocioalcaion_35_cdep.ro.jpg

 

 

Nume: ION MOCIOALCĂ (PSD)
Suma cheltuită: 36.714 de lei
Intervenţii în plen: 34, ultima în 2006

174-36191-0607_dusamircea_35_cdep.ro.jpg

 

 

Nume: DUŞA MIRCEA (PSD)
Suma cheltuită: 30.964 de lei
Intervenţii în plen: 173, dar niciuna în 2009

174-36188-0607_blaga_iosifveniamin_35_cdep.ro.jpg

Nume: BLAGA IOSIF VENIAMIN (PD-L)
Suma cheltuită: 31.530 de lei
Intervenţii în plen: 10, din care 9 în 2009