În ultimii doi ani, cea mai mare creştere în industria turismului a înregistrat-o segmentul balnear. Trendul se menţine şi anul acesta, când se prevede o majorare a afacerilor din turismului balnear cu până la 20 de procente faţă de 2006.

„La Sovata, unde face Nicu armata“, spune un refren al unui hit din anii ‘90. Întrebare: de ce făcea Nicu armata tocmai acolo? Probabil că niciunul dintre membrii formaţiei nu ar fi ştiut să răspundă. Totuşi, un posibil răspuns: „La Sovata, că de-acolo este… tata!“ – e o glumă „din bătrâni“, referitoare la staţiunea renumită pentru tratarea afecţiunilor ginecologice.

Până la începutul anilor 2000, majoritatea staţiunilor balneare aveau „scris în frunte“ categoria de turişti: de la 55 de ani în sus. Dar cum orice situaţie are un sfârşit, lucrurile încep să se schimbe pentru turismul de tratament. Unităţile deschise în ultimii ani s-au axat foarte mult pe „wellness“ (concept de reabilitare a sănătăţii fizice şi psihice). Astfel, în locul turiştilor în pragul pensiei au apărut clienţi în floarea vârstei. Implicit, preţurile s-au mărit, şi calitatea serviciilor a sporit simţitor. „Turismul balnear înregistrează o creştere substanţială în ultimii doi ani. Mulţi hotelieri au intrat în modernizare, au schimbat managementul şi concepţiile“, spune Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism. „Până nu demult, turismul balnear se baza pe biletele de tratament, majoritatea vândute pensionarilor, la preţuri scăzute. Astăzi, lucrurile stau diferit, şi din ce în ce mai mulţi străini contractează sejururi pentru tratamente în România“, adaugă Vasilescu.

Anul trecut, aproape 18% din totalul turiştilor cazaţi în unităţile din zonele specifice turismului balnear au fost străini, majoritatea nemţi. Pentru anul acesta, oamenii din turism estimează încasări de 160 de milioane de euro din tratamentele balneo. Acestea vor avea o pondere de 11% din încasările totale aşteptate de autorităţi pentru 2007, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Zonele care „pun umărul“ la aceste încasări sunt Călimăneşti, Căciulata şi Băile Felix. O creştere a numărului de turişti, atât străini, cât şi români, s-a înregistrat în staţiunile Govora, Olăneşti, Saturn şi Eforie Nord.

„În primele şapte luni ale acestui an, cele mai căutate staţiuni aflate în portofoliul agenţiei noastre au fost Băile Felix şi Covasna“, spune Marius Meruţa, coordonator PR al agenţiei Transilvania Travel. Conform acestuia, până în prezent, peste 3.500 de turişti români şi străini au contractat oferte balneare la Băile Felix şi 800 la Covasna, aducând agenţiei venituri de 1,3 milioane de euro cumulat.

Înghesuială la Băile Felix

Cei mai mulţi străini veniţi la tratament în România au ales Băile Felix, staţiune recunoscută pentru tratarea reumatismului. Dacă până în anii 2000 biletele de tratament obţinute de pensionari erau pe o perioadă de 18 zile, astăzi niciun hotel nu mai acordă un tratament atât de lung, iar doctorii recomandă maximum două săptămâni. Un sejur de 10-12 zile – sejurul terapeutic recomandat – în această perioadă a anului poate ajunge şi la aproximativ 2.000 de lei de persoană, la un hotel de trei stele, all inclusive (oferta agenţiei Butterfly). Preţurile de pornire în extrasezon sunt de 48 lei de persoană la Băile Felix (ofertă Transilvania Travel). În general, sejururile sunt mai scăzute cu 20% în perioadele ianuarie – martie şi octombrie – decembrie. De reţinut că, pentru cei care preferă confortul, majoritatea staţiunilor oferă servicii de cazare la unităţi de trei stele. Cei care preferă să se răsfeţe şi mai mult pot opta pentru Hotel Europa din Eforie Nord, clasificat la patru stele, pentru 330 de lei/persoană pe noapte, unde vor beneficia de programe SPA Ana Aslan.
Pentru cei cu afecţiuni cardiovasculare, zona recomandată de mai toate agenţiile de turism este Vatra Dornei, unde preţurile sunt mai scăzute. În această staţiune, oferta agenţiilor porneşte de le 80 de lei pe noapte de persoană, cazare cu mic dejun inclus. Oferta de tratament porneşte de la 29 de lei pe zi de persoană (ofertă Marshal). Deşi stresul mănâncă multe zile românilor, oferta de tratament pentru afecţiunile sistemului nervos este săracă şi scumpă. O zi cazare, cu mic dejun inclus, poate porni de la 365 lei de persoană la un hotel de patru stele (ofertă APSA Travel). În concluzie, reumatismul ne scoate mai ieftin!  

Unde ne tratăm?

CARDIOVASCULAR Zonele de tratament sunt: Vatra Dornei, Buziaş, Covasna, Balvanyos, Băile Tuşnad. Preţul la un hotel de trei stele este de 99 de lei pe zi, mic dejun inclus (ofertă Marshal)

REUMATISM la Băile Felix Oglinzi, Brăila, Amara, Eforie Nord, Saturn, Mangalia, Breaza, Ocnele Mari, Băile Herculane, Băile Calogea, Moneasa, Ocna Sibiului, Bazna, Turda. Pentru Băile Felix, sejurul la un hotel de trei stele, demipensiune, preţul este 140 de lei în septembrie –octombrie (ofertă Transilvania Travel)

AFECŢIUNI RESPIRATORII Staţiunile cunoscute pentru asftel de tratamente sunt Govora, Slănic Moldova şi Prahova. Preţul în această perioadă este de 85 de lei pe zi la un hotel de două stele, cu mic dejun inclus (ofertă Dodo Travel)

AFECŢIUNI DIGESTIVE şi boli interne. Tratamentele se efectuează la Sângeorz Băi, Pucioasa, Govora, Olăneşti, Călimăneşti- Căciulata. Preţul de pornire este de 126 de lei pe zi, all inclusive. (ofertă Marshal)

GINECOLOGIE Zona recomandată este Sovata. Preţul unui tratament în extrasezon este de 80 de lei pe zi la un hotel de trei stele cu mic dejun inclus (oferta Salty Land Travel)

SISTEM NERVOS Tratamentele sunt recomandate la Slănic Moldova şi Geoagiu Băi.