Potrivit cotidianului, Turcia a început să interzică zborurile israeliene care transportă „materiale periculoase” să-i folosească spaţiul aerian. Interdicţia afectează în special companiile El Al şi CAL care transportă materiale din categoria desemnată ca „periculoasă”. Şi nu este vorba doar despre explozibili, ci şi despre baterii sau chiar parfumuri, care sunt inflamabile şi necesită o depozitare specială. De acum înainte, Turcia le cere israelienilor să notifice autorităţile locale cu 10 zile înainte cu privire la mărfurile transportate pentru a avea timp să decidă dacă oferă sau nu permisiunea zborurilor respective.
Toate zborurile israeliene spre Estul îndepărtat şi o bună parte din celelalte survolau până acum teritoriul turcesc. Ocolirea Turciei presupune rute ocolitoare şi deci costuri suplimentare substanţiale pentru companiile israeliene. Ca măsură de răspuns, acestea cer Jerusalimului să răspundă cu aceeaşi monedă şi să interzică survolul avioanelor turceşte care acum se desfăşoară neîngrădit. „Este un pas serios făcut de Turcia la care se cere un răspuns imediat din partea Administraţiei Aviatice Civile din Israel”, a declarat un executiv al unei companii israeliene.
Legăturile dintre Turcia şi Israel, odată aliaţi apropiaţi, s-au deteriorat în ultimii ani, Turcia criticând aspru intervenţia militară a Israelului în Fâşia Gaza în iarna 2008/2009. Tensiunea a ajuns la punctul culminant în mai 2010, când o flotă turcească care duce ajutoare în Fâşia Gaza a fost atacată de forţele armate israeliene, din conflict rezultând moartea a nouă activişti turci.