Oamenii de afaceri turci repun, treptat, în mişcare proiectele de investiţii de sute de milioane de euro amânate din cauza crizei. Gheaţa va fi spartă prin deschiderea a două centre de oftalmologie, însemnând o investiţie totală de 13 milioane de euro.

Primul spital privat de oftalmologie din România va fi inaugurat în luna mai, în urma unei investiţii turco-britanice de nouă milioane de euro. „European Eye Center va avea patru săli de operaţii clasice şi patru săli de operaţii laser, 20 de camere de consultaţii şi tratament, serviciu de urgenţă şi săli special amenajate pentru oftalmologie pediatrică“, spune Alev Balgi-Curpedin, administratorul companiei. „Avem 19 rezerve cu un pat şi două rezerve VIP, dar şi o sală de conferinţe de 100 de locuri pentru că intenţia noastră este să devenim spital universitar“, detaliază ea. Iniţial, spitalul va fi deschis la jumătate din capacitate, investitorii preconizând că va funcţiona la capacitate maximă peste un an şi jumătate. Personalul medical va fi internaţional, iar medicii şi asistentele din România vor merge la un training în Turcia, în luna aprilie. Capacitatea maximă va fi de 250 de operaţii pe zi şi 800 de consultaţii.

201-49078-18_papuc_10.jpgCu astfel de proiecte, comunitatea turcă îşi propune să-şi crească aportul la capitalul investit în România cu cel puţin 20% anul acesta. Şi nu este singura investiţie în domeniul sănătăţii. Tot în 2010, se va inaugura încă o clinică de oftalmologie (investiţie de circa patru milioane de euro), dar şi una de medicină nucleară (o metodă specială de diagnostic), ce va include şi un lanţ de clinici. „Înainte de criză, trei companii din Turcia vroiau să investească în spitale în România“, spune Omer Susli, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD), adăugând că proiectele au fost amânate până la revenirea economiei. Acelaşi traseu l-a avut şi un plan de investiţii al uneia dintre cele mai  bogate familii din Turcia, Sabanci. „Au decis să facă o investiţie în România, dar din cauza crizei au amânat proiectele pe care le aveau în mai multe ţări din regiune“. În 2006, holdingul familiei a intrat pe piaţa locală cu lanţul de magazine Teknosa, dar investiţia nu a avut succes. „Grupul nu şi-a pierdut însă curajul şi avea gânduri mari pentru România. Era vorba de o investiţie de sute de milioane în industria grea. Acum, aşteaptă momentul potrivit pentru a-şi relua planurile“, mai spune Omer Susli. Şi investiţia planificată de grupul Dogan este sistată pentru moment. Era vorba de un complex care includea un hotel, un spital, un centru comercial, conform reprezentanţilor TIAD.

201-49080-18_ibric_10.jpgNu toate veştile sunt însă negative. Dacă proiectele de sute de milioane de euro au fost pentru moment sistate, cele cu o valoare mai mică vin continuu. O dovedeşte şi capitalul social subscris de firmele cu capital turc în primele două luni ale anului: 4,233 milioane de euro, faţă de numai 0,1 milioane anul trecut şi sub 0,5 milioane în 2008. Schimburile comerciale dintre cele două ţări au scăzut anul trecut cu 41%, la aproximativ patru miliarde de euro, conform preşedintelui TIAD. „Scăderea înregistrată de exporturi a fost de 34%, în timp ce importurile s-au contractat cu 47% faţă de nivelul atins în 2008“, a spus Susli.

Firmele medii şi mici, motorul creşterii

201-49081-capital_18.jpgAnul trecut, în România au fost înmatriculate 429 de firme cu capital turc, conform Registrului Comerţului, capitalul social subscris fiind de 2,8 milioane euro. În total, sunt active circa 5.400 de firme cu capital turc în România, totalul investiţiilor realizate de această ţară pe plan local fiind de peste trei miliarde de euro. „În planul nostru din 2008, ne propuneam ca în 2009 să atingem zece miliarde de dolari. Dar acum nu ştim când se va întâmpla acest lucru“, spune preşedintele asociaţiei. Printre cele mai mari investiţii turce în România sunt cele în industria grea (Rulmentul Bârlad, Azomureş, Combinatul Siderurgic de la Târgovişte), în industria uşoară (Arctic) sau servicii financiare (Credit Europe Bank, Garanti Bank), dar şi în domeniul construcţiilor sau al materialelor de construcţii.

201-49079-18_omersusli_rp_10.jpgFacem tot posibilul să găsim o portiţă pentru a da o gură de oxigen investiţiilor turce în România.
Omer Susli, preşedinte, TIAD

9 mil. de euro este investiţia alocată pentru inaugurarea, în cartierul Tineretului din Bucureşti, a primului spital privat de oftalmologie din România

Revenire
După prăbuşirea investiţiilor şi a schimburilor comerciale bilaterale pe fondul crizei mondiale şi a scăderii consumului din România, oamenii de afaceri turci îşi propun să-şi ia revanşa în 2010

201-49082-18_graficsus_10.jpg