Potrivit lui Erdogan, Turcia nu va mai comite din nou greşeala făcută în 2003, când a refuzat să invadeze Irakul, alături de Statele Unite. 

"Nu vrem să repetăm în Siria greşeala comisă în Irak. Eu eram în favoarea moţiunii (parlamentului) din 1 martie (2003). Dacă am fi aprobat-o şi dacă Turcia s-ar fi implicat în Irak, lucrurile ar fi stat cu totul altfel" în Irak, a susţinut preşedintele turc, citat duminică de ziarele Milliyet şi Hurriyet. Comentatorii turci scriu că Erdogan pare a fi dispus să împiedice cu orice mijloace, inclusiv militare, crearea "de facto" a unui stat kurd în nordul Siriei. 

Întrebat dacă Turcia este pregătită să facă faţă unor evenimente neaşteptate în Siria, şeful statului turc a replicat că "nu se vorbeşte despre astfel de lucruri". "Ceea ce trebuie făcut se va face atunci când va sosi momentul. Acum suntem pregătiţi pentru toate opţiunile cu toate forţele noastre de securitate", a adăugat Erdogan. 

Și Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat că sunt pregătite să trimită trupe terestre în Siria ca parte a unei coaliţii internaţionale care să lupte împotriva grupării jihadiste Stat Islamic, relatează duminică Reuters. 

"Tot timpul poziţia noastră a fost aceea că o campanie reală împotriva Daesh trebuie să includă o forţă terestră", a declarat ministrul de stat pentru afaceri externe Anwar Gargash într-o conferinţă de presă la Abu Dhabi. "Nu vorbim de mii de soldaţi", a adăugat el. 

Gargash a mai spus că "leadership-ul SUA în acest demers" reprezintă o condiţie preliminară pentru Emiratele Arabe Unite.

Sursa: Agerpres