'Nu vom fi noi partea care abandonează. Ca să spunem adevărul, nu mai avem nevoie să fim membri ai Uniunii Europene', a afirmat Erdogan. 

Negocierile de aderare a Turciei la UE, lansate în 2005, se află într-un punct mort, UE criticând în special opresiunea declanşată de regimul de la Ankara după puciul eşuat din iulie 2016. 

Cu toate acestea, majoritatea statelor UE nu doresc deocamdată să facă pasul decisiv al întreruperii lor oficiale, temându-se de o ruptură definitivă cu un partener cheie în dosarul migraţiei şi în lupta antiteroristă. 

Regimul de la Ankara afirmă că statele UE nu au apreciat în mod corect gravitatea ameninţării cu care s-a confruntat Turcia în timpul puciului şi nu au răspuns cererilor de extrădare a unor suspecţi. 

'UE ne-a abandonat în ce priveşte lupta împotriva terorismului', a declarat şeful statului turc, sugerând însă că blocul comunitar are încă nevoie de Turcia. 

'Dacă UE vrea să facă un salt înainte, există o singură cale pentru a face acest lucru. Iar aceasta este să acorde Turciei statutul de membru şi să înceapă o acţiune de creştere culturală şi economică', a mai spus preşedintele Erdogan. 

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat luna trecută, într-o dezbatere electorală, că este clar faptul că Turcia nu ar trebui să adere la UE şi că negocierile ar trebui să înceteze, în pofida statului Ankarei de aliat crucial în NATO.

SURSA: Agerpres