Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis un mesaj cheie premierului olandez Mark Rutte. Șeful de la Ankara a spus că Turcia va sprijini un candidat pentru postul de nou șef al NATO în funcție de așteptările și nevoile alianței.

Acest anunț a fost făcut de președinția turcă. Mesajul a fost transmis premierului olandez în cadrul unei convorbiri telefonice duminicale, susține Reuters.

Așteptările lui Erdogan pentru noul șef NATO

Erdogan i-a comunicat premierului olandez în funcție că Turcia își așteaptă ca noul șef al NATO să servească nevoile și interesele aliaților în lupta împotriva terorismului. În plus, se dorește ca acesta să țină cont de sensibilitățile celor care nu sunt membri ai Uniunii Europene, conform unui comunicat emis de biroul său.

Mark Rutte, care urmează să se retragă din politica națională, și-a exprimat dorința de a ocupa postul de secretar general al NATO. Unele țări membre, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, și-au exprimat susținerea pentru el. Cu toate acestea, numirea secretarului general al NATO necesită consensul statelor membre. Ungaria, de exemplu, a anunțat că nu îl susține pe Rutte.

Turcia, steag
Turcia și-a expus condițiile pentru candidatul NATO/SURSA FOTO: Pexels

Klaus Iohannis țintește funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice

La 12 martie, Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că a luat decizia de a intra în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. El a fundamentat această decizie pe baza performanțelor României și a experienței acumulate în cele două mandate prezidențiale.

Klaus Iohannis subliniat că deține o înțelegere profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO și Europa. De asemenea, șeful statului și-a reiterat angajamentul ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale Alianței.

Această declarație a venit la scurt timp după ce România și-a informat partenerii din NATO despre intenția sa de a-l propune pe Klaus Iohannis pentru poziția de secretar general al Alianței. Anunțul a fost făcut în contextul în care Mark Rutte, prim-ministrul olandez demisionar, este puternic susținut pentru a-l înlocui pe Jens Stoltenberg în fruntea NATO.

Cum se alege noul șef al Alianței

Procesul de alegere a șefului Alianței Nord-Atlantice implică selecția unei personalități politice de rang înalt dintr-o țară membră a NATO. Noul conducător va avea un mandat de patru ani. Alegerea se desfășoară prin consultări diplomatice informale între țările membre. Statele propun candidați pentru funcția respectivă.

Nicio decizie nu este confirmată oficial până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat. La încheierea mandatului, titularul poate fi invitat să rămână în funcție. Tradițional, poziția a fost ocupată de o personalitate politică europeană de rang înalt.