Elveţienii de la Logitech au lansat căştile Loud Enough, create special pentru copii, care reduc volumul maxim al sursei originale cu cel puţin 30%, protejându-i astfel de deteriorarea permanentă a auzului.

„Deşi milioane de copii folosesc playere muzicale digitale pentru a asculta muzică, a se juca sau a urmări filme, părinţii nu au mijloacele pentru a se asigura că volumul nu afectează sănătatea copiilor,” spune Philippe Depallens, vicepreşedinte Logitech şi  general manager al diviziei Ultimate Ears.

Pe lângă controlul de volum integrat, Loud Enough earphones este comercializat cu trei pernuţe moi pentru ureche. Acestea sunt de dimensiuni extra mici până la medii, perfecte pentru urechile copiilor, astfel încât aceştia nici să nu aibă nevoie să ridice volumul. Mai mult, datorită izolării fonice de până la 16 decibeli, copii îşi vor putea asculta muzică fără să fie rupţi de zgomotele înconjurătoare.

Căştile Loud Enough sunt compatibile cu majoritatea playerelor muzicale. De asemenea, caştile funcţionează împreună cu sistemele DVD integrate în maşină sau cu consolele portabile de jocuri. Căştile sunt disponibile la un preţ recomandat de 39 euro.

Cei care ascultă muzică la volum ridicat îşi pot pierde auzul

Comitetul ştiinţific CSRSEN din cadrul UE a avertizat că utilizarea playerelor audio personale la volum ridicat pe o perioadă îndelungată poate provoca deteriorarea permanentă a auzului. Între 5% şi 10% dintre utilizatori riscă un deficit auditiv ireversibil.

În ultimii ani, vânzările de playere audio personale, mai ales de playere MP3, au crescut spectaculos. În general, în UE se estimează că aproximativ 50 până la 100 de milioane de persoane ascultă zilnic muzică la playere portabile. În ultimii patru ani, vânzările sunt estimate la 184–246 milioane de unităţi pentru toate dispozitivele audio portabile şi la 124–165 milioane de unităţi pentru playerele MP3.