”Tsunamiul” care va lovi în curând România! Avertisment teribil: Încă nu am scăpat de pandemie

Invitat la Napoca FM, Emil Boc a declarat că România nu ar trebui să ia măsuri de relaxare înainte de sărbători, arătând ceea ce se întâmplă acum în Europa. Primarul municipiului Cluj-Napoca a declarat că pandemia de coronavirus nu s-a terminat.

Dacă mă uit în Europa, îmi dau seama că la orizont este un…un tsunami, este un val care vine şi cam aşa a fost de care fiecare dată, de la Vest la Est (…) Ce înseamnă? Încă nu am scăpat de pandemie, asta e prima concluzie pe care trebuie să o avem în minte. A doua este că ultimul val, din nefericire, a adus foarte multe pierderi de vieţi în România, pentru ca am avut un fond scăzut de vaccinare”, a declarat, joi, Emil Boc, la Napoca FM.

De asemenea, edilul a mai spus că în timp ce România relaxează măsurile, mai multe țări din Europa discută despre implementarea vaccinării obligatorii în mai multe domenii.

”Acum, uitându-mă la ce se întâmpla în Franţa, Europa, Belgia, Italia, tot mai mult se vobeşte despre obligativitatea vaccinării personalului medical, celor din asistenţă socială. De asemenea, se vorbeşte despre obligativitatea certificatului verde pentru multiple şi diverse activităţi, care să includă si doza 3. Dacă ne uităm la ce fac alţii şi dacă am fi suficient de raţionali, (…) asta nu ar trebui să se întâmple acum în România. Să ne asiguram ca avem un grad de vaccinare cât mai ridicat, ca în momentul în care vine valul ăla la noi să nu mai avem aşa probleme cu decesele şi să nu mai aglomerăm aşa spitalele. Sper ca Guvernul să ia măsuri pentru siguranţa romanilor şi nu pentru interesul unui partid sau altul”, a mai declarat primarul din Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, Emil Boc a declarat că are încredere ”în capacitatea domnului Rafila de a fi expert şi om politic şi împreună cu întreaga echipă (…) să ia deciziile cele mai potrivite în interesul românilor”.

Ce măsuri de relaxare s-au anunțat

Începând de joi, 9 decembrie, au intrat în vigoare câteva măsuri de relaxare, anunțate miercuri de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Intră mâine în vigoare, și aș vrea să discutăm despre filosofia introducerii acestor măsuri, care nu sunt filosofice, sunt măsuri practice, care pot să încurajeze şi activitatea economică în mai multe domenii. S-a prelungit programul de funcționare până la ora 22:00 în loc de ora 21:00”, a spus Rafila.

Întrebat cât de mult contează prelungirea programului de funcționare cu doar o oră, Alexandru Rafila a precizat că în general, toate centrele comerciale închid la ora 22.00. De asemenea, el a amintit că nu vor mai exista nici restricții de circulație, iar un număr mai mare de români va putea circula în timpul nopții.

„Sigur este relativă, dar am încercat să folosim un standard 5:00-22:00 pur și simplu ca interval. Gândiți-vă că toate centrele comerciale, chiar și cele mai mari, întrerup activitatea în mod obişnuit la ora 22:00. În plus nu mai există restricții de circulație pe timpul nopții, nici pentru persoanele care nu posedă acel certificat”, a adăugat el.

Alexandru Rafila, despre accesul românilor în magazine

Ministrul Sănătății a mai menționat că există mai multe supermarketuri care nu prevăd prezentarea certificatului verde, iar în acest mod, românii care nu s-au vaccinat sau care nu au trecut prin boală vor putea merge și la ora 22.00.

„Mai mult, acest certificat în momentul de față are toate cele trei elemente, deci nu mai este discriminatoriu, presupune utilizarea şi a testării ca și criteriu. E un criteriu care nu mai face diferența între persoane vaccinate și nevaccinate.

Fiecare apelează la varianta pe care o consideră utilă. Mai mult, majoritatea spațiilor comerciale, normale, ca să spun, în afara hipermarketurilor sau supermarketurilor care au diverse activități, sunt accesibile fără certificat verde, doar pe baza unui calcul care se referă la suprafața magazinului și un număr de persoane care pot să pătrundă”, a mai completat ministrul.

Totodată, Rafila a ținut să precizeze faptul că accesul persoanelor fără certificat verde în anumite locuri este interzis în contextul în care este vorba despre o responsabilitate socială.

„Aici avem voie de parteneriatul populației, de parteneriatul cu dumneavoastră, mass-media, pentru că abordarea este diferită. Este o abordare de responsabilizare socială, adică nu este vorba doar de oferirea unor facilități, este vorba și despre responsabilitatea individuală, pentru că noi nu vrem doar să le oferim, vrem să şi le şi păstrăm”, a mai spus el.