''Biroul prim-ministrului i-a transmis Bruxellesului că evaluează noile propuneri ale preşedintelui Comisiei Europene, care includ o ştergere totală sau parţială a datoriei în octombrie şi schimbări în sistemul EKAS destinat grecilor cu venituri reduse'', potrivit cotidianului grec, care nu îşi precizează sursele citate.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a făcut marţi Greciei o ofertă de ultim moment în încercarea de a se ajunge la un acord între Atena şi creditorii internaţionali înaintea expirării, până la ora 24:00, a termenului pentru achitarea unei tranşe de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Conform acestei oferte, premierul grec Alexis Tsipras ar trebui să-şi trimită acceptul scris în cursul acestei zile, după care să aibă loc o reuniune de urgenţă a Eurogrupului (miniştrii de finanţe din zona euro).

Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie şi a anunţat că va cumula într-o singură sumă toate tranşele în valoare de 1,6 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului până la finalul lunii iunie.

Ţările care au întârziat plata datoriilor nu mai pot primi finanţare suplimentară de la FMI şi, în ultimă instanţă, pot pierde statutul de membru al organizaţiei. AGERPRES


Te-ar putea interesa și: