Exerciţii, dar şi atacuri reale, în jurul şi în interiorul Ucrainei

Autoritățile din Transnistia au informat că a fost vorba de un exercițiu de control trafic și trageri reale pentru a pregăti soldații pentru diverse situații.

Conform acestora, scopul tragerilor pe timp de noapte a fost obținerea de experiență în comandă și control și trageri de luptă în condiții de vizibilitate limitată de către comandanții unităților și subordonații lor.

Exercițiile din Transnistria vin în contextul unor tensiuni tot mai mari între Rusia și Occident, generate după ce Putin a desfășurat aproape 200.000 de militari la granițele Ucrainei.

Situația a degenerat și în estul separatist al Ucrainei, acolo unde liderii occidentali se tem că Putin intenționează să însceneze un atac pentru a-l folosi apoi ca pretext pentru invadarea Ucrainei.

Bombardamentele dincolo de linia care separă forțele guvernamentale ucrainene și rebelii pro-ruși au crescut semnificativ în număr și intensitate de săptămâna trecută.

Guvernul de la Kiev spune că este vorba de provocări din partea Rusiei și separatiștilor.

Vom avea parte de un război de proporţii istorice?!

Premierul britanic Boris Johnson a declarat într-un interviu pentru BBC că sunt indicii care sugerează că Rusia pregătește „cel mai mare război în Europa de la 1945 încoace”.

„Toate indiciile arată că planul a început deja, într-un anume sens”, a spus premierul britanic, întrebat dacă o invazie rusă este considerată în continuare drept „iminentă”. El a spus că nu sunt semne care să atenueze această evaluare.

Serviciile de informații au ajuns la concluzia că Moscova intenționează să invadeze Ucraina și să încercuiască capitala Kiev, a mai spus Boris Johnson.

El susține că președintele american Joe Biden le-a spus liderilor occidentali că serviciile de informații sunt de părere că forțele rusești nu plănuiesc să intre în Ucraina doar dinspre est, prin Donbas, ci vor veni și dinspre Belarus către zona din jurul Kievului.

„Lumea trebuie să înțeleagă costul uriaș în vieți omenești pe care l-ar putea presupune” asemenea planuri, a avertizat Johnson. „Mi-e teamă că planul pe care îl vedem este pentru ceva ce ar putea fi cu adevărat cel mai mare război din Europa din 1945 încoace, fie și numai în ceea ce privește amploarea sa”, a spus premierul. „Dar oamenii trebuie să ia în considerare nu doar potențialele pierderi de vieți ale ucrainenilor, ci și ale tinerilor ruși”, a adăugat el.