Administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat acum o accelerare a programului ce prevede revenirea astronauţilor americani pe Lună. Această misiune ar putea avea loc înainte de sfârşitul anului 2024, după ce termenul prevăzut iniţial de către NASA era 2028.

Un oficial american anunţă acum că prima femeie şi următorul om de pe Lună vor fi astronauţi americani, lansaţi în spaţiu cu rachete americane de pe sol american.

Citeşte şi: Americanii vor să ajungă iar pe Lună, dar să rămână acolo! Ce buget colosal primeşte NASA

Publicaţia Capital scria recent că National Aeronautics and Space Administration (NASA) a primit unul dintre cele mai mari bugete de până acum şi plănuieşte ca în următorul deceniu să ajungă din nou pe Lună, să lanseze mai multe misiuni, între care pe Europa, satelitul lui Jupiter, dar şi telescopul spaţial James Webb. Astfel, administratorul NASA, Jim Bridenstine, a transmis într-un comunicat de presă că bugetul oferit agenţiei de administraţia Trump pentru anul fiscal 2020 este de 21 de miliarde de dolari, cu aproximativ 6% mai mare decât cel primit în anul anterior.

De altfel, până în 2028, NASA va întreprinde câteva misiuni de mici dimensiuni, va folosi roboţi, apoi oameni, care să conducă experimente ştiinţifice pe suprafaţa satelitului natural al Pământului.

Vicepreşedintele Mike Pence a anunţat noul termen, anul 2024, în cadrul unui discurs foarte sever la adresa agenţiei spaţiale americane, la „Rocket City”, Huntsville, un oraş din statul Alabama în care sunt construite din anii 1960 rachetele spaţiale americane.

„Din ordinul preşedintelui, politica oficială a acestei administraţii şi a Statelor Unite ale Americii este de a-i face pe astronauţii americani să revină pe Lună în următorii cinci ani”, a declarat Mike Pence, care prezidează Consiliul naţional pentru chestiuni spaţiale, o structură din cadrul Casei Albe revitalizată de Donald Trump după preluarea mandatului său prezidenţial.

Preşedintele celei mai puternice economii ale lumii vrea astfel că scoată NASA din „toropeala” care a cuprins-o după scoaterea din funcţiune a navetelor spaţiale americane în 2011.