De ani de zile, discursurile oficiale amintesc de nevoia de restructurare a economiei reale. Un termen destul de abstract care, de fapt, defineste viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. O mostra de economie reala este reprezentata de afirmatia urmatoare: „Din cauza secetei, i judetul Vaslui, pretul unui kilogram de faina a crescut de la 3.000 la 9.000 lei.”
La stirile de dimineata, un reprezentant al Guvernului anunta ca, i 2000, cresterea economica va fi de 1,5%, mai mare decit cea prognozata. Vesti bune, ar trebui s-o ducem toti mai bine decit anul trecut. La benzinaria din coltul strazii, economia reala loveste fara mila: pretul benzinei a mai crescut cu 300 lei pe litru. Titlurile ziarelor anunta pe prima pagina o scumpire cu 44% pretului energiei termice. Adica, itretinerea pentru doua camere va costa 800.000 lei. Este realitatea pentru fiecare dintre locuitorii acestei tari, mai bogat sau mai sarac.
Faina, carnea si uleiul aduse din import sunt mai ieftine decit cele produse i Rominia. Doar o zecime din zaharul care se consuma poate fi acoperita din productia interna. Seceta este numele problemei care a lovit agricultura anului 2000. Cit de grave sunt efectele se va vedea de abia la toamna, cind toata recolta va fi pusa, ordonat, i cifrele Comisiei de Statistica. L