În 2020, Fed a redus dobânda de referinţă la un nivel apropiat de zero, ca răspuns la criza economică provocată de pandemia de coronavirus, ceea ce a redus dobânzile plătite de băncile comerciale pentru rezervele depozitate la Banca Centrală a SUA.

În ciuda diminuării veniturilor din dobânzi, profitul net realizat de Fed a urcat în 2020 până la 88,8 miliarde dolari, de la 55,5 miliarde dolari în 2019, potrivit rezultatelor financiare preliminare publicate luni de Banca Centrală a SUA.

Fed este obligat să îşi utilizeze veniturile pentru a acoperi cheltuielile operaţionale, iar restul este trimis spre Trezoreria SUA, care utilizează fondurile pentru a acoperi cheltuielile Guvernului, notează publicația americană The Wall Street Journal.

La ce nivel s-au ridicat cheltuielile

Raportul publicat luni de Banca Centrală  mai arată că acele cheltuieli operaţionale ale celor 12 bănci din reţeaua Federal Reserve s-au ridicat la 4,5 miliarde dolari în 2020, nemodificate comparativ cu 2019.

Sumele trimise de Fed către Trezoreria SUA, denumite remitenţe, au atins un nivel record de 97,8 miliarde dolari în anul 2015, ca urmare a majorării dobânzilor colectate de Fed de pe urma portofoliului său uriaş de obligaţiuni.

În perioada care a urmat după 2015, plăţile făcute de Fed către Trezoreria SUA au scăzut în fiecare an până în 2019, în condiţiile în care cheltuielile au crescut, iar veniturile Băncii centrale a SUA au scăzut.