De la Rezerva Federală și până la Banca Centrală Europeană, factorii de decizie se confruntă cu o creștere a prețurilor, nemaivăzută în ultimii zeci de ani, în timp ce se chinuiesc să mențină economiile instabile în urma ravagiilor produse de pandemie pe calea cea bună a redresării.

Băncile centrale rostesc continuu mantra conform căreia ”inflația este tranzitorie”

În timp ce băncile centrale rostesc continuu mantra conform căreia ”inflația este tranzitorie” și presiunea asupra prețurilor la orice produs, de la lemn până la curcani, se va atenua în lunile următoare, economiștii, oamenii de afacer și investitorii nu contenesc să tragă semnale de alarmă.

Acum ar trebui să se pună capăt schemelor masive de tipărire a banilor

Ei se tem că, fără acțiuni rapide, cum ar fi o creștere a ratelor dobânzilor, inflația fulgerătoare, care nu a mai fost așa de la începutul anilor 1980, va deveni atât de înrădăcinată până anul viitor, încât o schimbare a politicii va fi tradivă pentru a mai avea vreun efect, potrivit The Guardian.

Ei susțin că acesta este un moment critic în care ar trebui să se pună capăt schemelor masive de tipărire a banilor care au fost intensificate pentru a contracara recesiunea din timpul pandemiei.

„Băncile centrale trebuie să răspundă la condițiile economice în schimbare”

„Băncile centrale trebuie să răspundă la condițiile economice în schimbare”, a declarat Julian Jessop, economist independent care a lucrat la firmele de trezorerie din Marea Britanie. „Recesiunea care a justificat relaxarea și menținerea ratelor dobânzilor la niveluri de urgență a luat sfârșit”, spune el.

Polonia, unde inflația a atins 6,8% în octombrie, cea mai ridicată din ultimii 20 de ani, a decis să reacționeze. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că guvernul va reduce taxele pe combustibili și energie începând cu luna decembrie și va oferi bonusuri celor mai afectate gospodării.

”Vom face o reducere majoră a taxelor, pentru a amortiza efectele inflației”, a spus Morawiecki, adăugând că inflația ar putea crește în continuare în lunile de iarnă, din decembrie până în martie.

Inflația a pus stăpânire pe economia globală în ultimele luni

Inflația a pus stăpânire pe economia globală în ultimele luni, dar a izbucnit mai violent în ultimele săptămâni. Creșterea cu 6,2% a inflației în SUA a uluit piețele și a evidențiat creșteri uriașe ale costurilor unor produse de bază pentru consumatori. De la creșterea cu 46% a prețurilor la benzină, până la creșterea prețurilor cu 11% la carne, pește și ouă. În Marea Britanie, inflația a ajuns la 4,2%, pompată de prețurile record la gaze naturale.

Apar primele semne de relaxare a lanțurilor de aprovizionare

Mohamed El-Erian, consilier economic principal la Allianz, susține că marile bănci centrale din economiile dezvoltate, după ce au fost în urma inflaţiei şi în urmă cu identificarea principalilor factori inflaţionişti, încearcă să desluşească cel mai bun mod de revenire, prin strângerea şurubului politicii monetare. Pentru marile bănci centrale ale lumii este acum clar că inflaţia se dovedeşte a fi mult mai persistentă şi mai cuprinzătoare decât se estimase, susține El-Erian.

Viziunea prudent optimistă a Fed predomină deocamdată, iar unii experți economici spun că apar primele semne de relaxare a lanțurilor de aprovizionare. Valoarea de referință pentru costurile de transport maritim mondial, cunoscută sub numele de Indicele Baltic (BDI), a scăzut, iar China începe să depășească penuria de energie care a afectat în septembrie sectorul său gigant de producție.

Directorul general Pimco a declarat recent Bloomberg că această inflație mai mare ar putea persista timp de trei până la cinci ani. Lanțurile de aprovizionare trebuie restabilite pe măsură ce lumea iese din criza pandemică, a spus el, iar odată cu o deglobalizare a comerțului, inflația „ar putea fi foarte volatilă”.