Taxa pe valoare adaugata a fost introdusa in 1992. Ea ar putea deveni amintire in 2002, pentru marea majoritatea a platitorilor. Cifrele par incredibile. Intr-adevar, iesirea din sfera TVA a mai mult de jumatate din firme (pana la 75%) face capul de afis al modificarilor aduse de Legea TVA. Cifrele centralizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu lasa insa nici un dubiu in acest sens.
75% din platitorii de TVA au o cifra de afaceri mai mica de 500 de milioane de lei, dar ei cotizeaza cu numai 2% din totalul taxei colectate la buget. Statul strica orzul pe gaste, cheltuind mai mult decat incaseaza (ca exemplu, fiscul a cheltuit in Cluj 5 miliarde lei pentru a incasa 59 milioane).
Proiectul de lege – la care noua echipa a MFP lucreaza de la instalare – urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2002. Din acel moment, firmele cu mai putin jumatate de miliard de lei cifra de afaceri anuala au posibilitatea sa opteze pentru scutirea de TVA. „Acestia vor face o cerere in acest sens catre directiile fiscale. Numai pe baza acestei cereri vor beneficia de scutire”, precizeaza Mihai Hura, director in Ministerul Finantelor Publice (MFP). Nu e o decizie usor de luat. Spre deosebire de alte taxe, TVA are un efect ascuns. Scutirea poate aduce mai multe dezavantaje decat plata.
O alta modificare importanta a proiectului de lege priveste activitatile liber-profesionistilor (medici, avocati, notari, contabili, consultanti fiscali) sau ale persoanelor autorizate (micii meseriasi: cizmari, croitori, florarese). Ei vor intra, vrand-nevrand, in sfera scutirilor. „Pentru unii va fi un avantaj, pentru altii nu, in functie de costuri. Micii meseriasi, care nu investesc prea mult sau nu au un consum mare de resurse, vor fi avantajati, dar sunt alte categorii care nu indeplinesc aceste conditii. Era mai corect sa ramana optional si pentru ei”, precizeaza Mihaela Mitroi, director Taxe PricewaterhouseCoopers.
Acelasi rationament este valabil in cazul celor care au dreptul sa aleaga. Optiunea pentru scutirea de TVA va trebui gandita de doua ori. In prezent, o firma cu o cifra de afaceri mai mica de 500 milioane lei contribuie cu mai putin de 3,5 milioane de lei pe an la stat. Daca va alege scutirea, s-ar putea sa piarda mult mai mult, prin costuri.
Una dintre marile schimbari in materie de TVA priveste rambursarea fara control. In acest moment, fiscul pare dispus sa ia o asemenea masura. Va avea curajul sa o pastreze in lege, pana la capat? Sa ne amintim cate tunuri s-au dat prin rambursarile ilegale. Sa previi dintr-o data escrocheriile e usor de zis, greu de facut.