Știrea că “guvernul încearcă să salveze mititeii de normele alimentare ale UE, trecându-i pe lista de rețete tradiționale” s-ar putea citi la fel de bine “guvernul încearcă să salveze metoda infailibilă a supermarketurilor de-a scăpa de carnea în curs de alterare”. Directiva europeană nu interzice folosirea bicarbonatului de sodiu acasă și nici măcar în restaurante. Sigur, sunt mulți inconștienți care cumpără carnea gata tocată și ambalată, dar nu e nimic tradițional în asta.

Dimpotrivă, este o regulă minimă de bun simț alimentar să nu cumperi carne tocată de alții – pentru că nu știi ce fel de carne a pus acolo (poate că e stricată) și pentru că mărunțirea grăbește procesul de alterare.

De fapt, în mod normal tocarea cărnii este complet împotriva interesului supermarketurilor, care preferă perioadele de valabilitate cât mai lungi. Dacă totuși o fac, probabil că pun acolo carnea pe care nu au putut-o vinde altfel (cazul fericit) sau care s-a stricat (cazul și mai nefericit). Practica a fost interzisă, cu excepția cazului în care se întâmplă de față cu clientul, caz în care bicarbonatul nu are de unde apărea. Și totuși, în galantarele magazinelor apare carne tocată ambalată, semn că poliția sanitar-veterinară este putred de coruptă depășită numeric și logistic.

În comerț, perioada de valabilitate este de multe ori mai importantă decât însuși costul. De exemplu, pâinea neagră este de cele mai multe ori falsificată. Se folosește făină albă și colorant, deși făina neagră este teoretic mai ieftină. Motivul? Viața la raft a pâinii negre este de doar câteva ore, după care începe să-și schimbe gustul. Deci dacă e la fel și a doua zi, sigur e păcăleală.

Iată alte sfaturi pentru a te feri de mâncarea stricată.