Argumentul lor: o descoperire din fosilele organismelor marine în era Neozoică, care cuprinde cei 65,5 milioane de ani, începând de la sfârșitul Cretacicului, potrivit Vice.com.

„Această viziune asupra schimbărilor climatice ale planetei sugerează că „pe măsură ce încălzirea antropogenă continuă, clima Pământului poate deveni mai susceptibilă la evenimente de încălzire extremă pe intervale de timp de zeci de mii de ani”, potrivit studiului publicat în Science Advances.

„Am vrut să înțelegem comportamentul mai general din era Neozoică (ultimii 66 de milioane de ani), așa că, pentru prima dată, am luat în considerare toate fluctuațiile implicate, decât să le selectăm pe cele mari”, spune Constantin Arnscheidt, unul din autori.

Trecutul Pământului 

Pentru a atinge acest scop, Arnscheidt și Daniel Rothman, profesor de geofizică la MIT și codirector al Centrului Lorenz, s-au bazat pe organisme unicelulare numite foraminifere bentice, care trăiesc și mor în oceanele Pământului de sute de milioane de ani. Aceste forme simple de viață cresc cochilii dure care păstrează informații despre temperaturi. Fosilele lor oferă o fereastră utilă și sunt adesea folosite ca proxy climatic în reconstrucțiile paleoclimatului Pământului. 

„Această nouă abordare a expus „o asimetrie care favorizează evenimentele extreme hipertermice de încălzire globală bruscă”, potrivit studiului.

Cu alte cuvinte, climatul Pământului din Neozoic a arătat o tendință clară față de evenimentele de încălzire (hipertermale) în raport cu evenimentele de răcire. Asta înseamnă că evenimentele de încălzire au fost și mai frecvente dar și mai extreme decât evenimentele de răcire, susțin autorii.

Echipa a descoperit că tendința pe termen lung a Neozoicului față de evenimentele de încălzire a dispărut în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani, cam în același timp în care gheața s-a strecurat dinspre Arctica în mare parte din emisfera nordică. Este posibil ca această perioadă recentă de glaciație să fi ajutat la stabilizarea climatului global și la reducerea incidenței fluctuațiilor extreme de temperatură.