In anul 2002, Romania a importat din Rusia marfuri in valoare totala de 1,28 miliarde dolari si a exportat marfuri in valoare de 40 de milioane de dolari. Rezultatul: un deficit comercial de 1,24 miliarde de dolari, generat in proportie de 92% de importurile energetice, respectiv petrol si gaze naturale. sansele ca valoarea importurilor din Rusia sa scada in urmatorii ani sunt minime. Ofertele de petrol sau gaze naturale venite din partea producatorilor europeni sau americani sunt mult prea scumpe. In plus, conjunctura internationala ofera companiilor de la Moscova posibilitatea de a majora pretul gazelor naturale cu 10-15% in urmatorii doi ani, ceea ce inseamna ca valoarea reala a importurilor Romaniei din Rusia ar putea sa creasca. Un plus de 15% la un deficit de 1,24 miliarde de dolari ar insemna o crestere a deficitului comercial de aproximativ 150 milioane de dolari pe an, adica ar anula efectele reducerii deficitului cu Uniunea Europeana din 2001 si 2002. Cu alte cuvinte, mentinerea acestei situatii ne-ar intoarce evolutia economica pozitiva cu doi ani in urma.
Pornind de la aceste considerente, tratatul politic semnat de presedintele Romaniei, Ion Iliescu, si de cel al Rusiei, Vladimir Putin, are o semnificatie mult mai pragmatica decat continutul propriu-zis. Dupa 1989, relatiile economice dintre cele doua tari s-au derulat permanent sub tensiunea implicatiilor politice anterioare.

Analistii rusi sunt mai optimisti decat romanii

Refuzul unor colaborari a venit mai mereu pe considerente politice, determinate de orientarile diferite inspre interese si aliante divergente. Semnarea Tratatului politic schimba radical aceasta optiune. ,,Trecutul nu trebuie sa ne mai traga de maneca si sa ne impiedice sa mergem mai departe,,, a afirmat presedintele rus Vladimir Putin dupa semnarea tratatului. ,,Recunoastem ca blocajele din raporturile romano-ruse sunt produsul unei istorii complicate a zonei si al razboiului rece, cand eram in aceeasi tabara, dar nu aveam interese asemanatoare,,, a afirmat Ion Iliescu.
Daca pentru romani schimbarile aduse de tratatul romano-rus sunt inca incerte, pentru partea rusa ele par sa fie mult mai clare. ,,Capitalistii rusi au devenit mult mai pragmatici, uneori mai realisti chiar decat europenii. Pentru Balcani existau de cativa ani proiecte de dezvoltare a investitiilor, axate in special pe infrastructura, pentru transport de petrol si gaze, dar si pe investitii in siderurgie,,, spune Oleg Reiceakov, consultant economic pe langa institutiile financiare cu care lucreaza guvernul de la Kremlin. Reiceakov spune ca o singura problema a impiedicat pana acum punerea in aplicare a proiectelor de investitii rusesti: stabilitatea politica in zona. ,,Noi, rusii, nu putem risca, pentru ca nu suntem obisnuiti sa pierdem. Orientarea Romaniei exclusiv catre aliante militare ca NATO sau uniuni economice ca Uniunea Europeana reprezenta un risc prea mare pentru capitalul rusesc. Au existat cativa temerari, ca Lukoil sau Ruskii Aluminii, dar pentru aceste companii un esec in Romania nu ar fi insemnat dezastru. Aveti exemplul negativ al celor de la Ruskii Aluminii, care au fost tratati cu ostilitate pe piata romaneasca si au inchis fabrica. Acum, lucrurile stau altfel, rusii vor avea mai mult curaj. In plus, pentru Rusia, Romania reprezinta o cale sigura de acces a produselor spre Uniunea Europeana,,, a concluzionat Reiceakov.

Romanii privesc cu atentie spre agricultura

Autoritatile de la Bucuresti spera in echilibrarea schimburilor comerciale dintre Rusia si Romania prin realizarea unor investitii rusesti in siderurgia romaneasca, dar si prin cresterea volumului de marfuri pe care companiile din Romania le vor exporta catre Rusia. Din acest punct de vedere, principalul segment pe care reprezentantii guvernului roman il au in vedere este exportul de alimente. Rusia reprezinta o piata de desfacere pentru 150 de milioane de consumatori, iar importurile de alimente in Rusia sunt din Uniunea Europeana sau America de Sud. Astfel, Rusia importa peste 100.000 de tone de ulei de floarea soarelui din Argentina. Importurile de zahar depasesc anual 200.000 de tone, in timp ce majoritatea fabricilor de zahar din Romania au fost inchise. Valoarea exporturilor de produse alimentare romanesti in statele CSI era in 1989 de 240 milioane de dolari, in timp ce anul trecut valoarea exporturilor de produse alimentare a fost mai mica de patru milioane de dolari. Pe langa produsele alimentare, Rusia este o piata imensa pentru produse ceramice(gresie, faianta, portelan), cu o piata estimata la 220 milioane de dolari anual, din care peste 82% reprezinta importuri.