Printre cele mai avansate tari i tranzitia economica de la o conducere centralizata spre una bazata pe legile de piata se numara Republica Ceha. Avantajul major al Cehiei l-a constituit pozitia geografica si o industrie relativ performanta, mostenita de la regimul socialist. Volumul mare de bani injectati i economie prin investitii directe, 4,5 miliarde USD doar anul trecut, a condus la cresterea reala a PIB.
Rezultatele economice pozitive au creat iluzia ca se poate amina demararea unor reforme radicale, care s-ar fi tradus prin scaderea nivelului de trai pe termen scurt. in schimb, tara vecina, Slovacia, care n-a beneficiat de acelasi investitii straine, a fost fortata sa se miste mai rapid. Problemele cu care s-a confruntat Slovacia au fost atit de grave, icit n-au putut fi evitate masurile radicale si rapide, nu atit pentru ideplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeana, cit pentru obtinerea un ritm alert de dezvoltare economica.
Analiza stadiului i care se afla cele doua economii central-europene, facuta de Business Central Europe, este cu atit mai interesanta, daca ne raportam la situatia actuala a Rominiei. Cele dintii cifre comunicate de statistica pe primele doua luni par icurajatoare, indicind o crestere a productiei cu 17,5%, fata de aceeasi perioada a anului trecut si o productivitate superioara cu 20%.
Cresterea exporturilor este sustinuta isa de ramuri industriale care nu adauga o valoare mare produselor. Reformele structurale sunt aminate, preferindu-se sustinerea itreprinderilor cu pierderi. L