În Italia a fost înregistrată cea mai mare tranzacție de criptomonedă din lume pentru un singur zbor la bordul unui avion privat. Plata, de peste 500.000 de dolari, a fost efectuată către Fast Private Jet, cu sediul în Verona, prin intermediul platformei BitPay, care a certificat operațiunea. Cifra, se precizează într-un comunicat, a fost plătită pentru un zbor pe distanțe lungi, care a avut loc în ultimele săptămâni.

Sectorul zborurilor private, impulsionat de pandemie

Transferul, despre care din motive de confidenţialitate nu pot fi furnizate referințe, a fost efectuat pentru un jet privat cu autonomie lungă. Plățile cu criptomonedă sunt în continuă creștere, atât de mult încât în 2020, valoarea totală a tranzacțiilor a depășit „giganți” precum Paypal sau Apple Pay. Însă criptomoneda nu este doar un mijloc de plată, ci se transformă din ce în ce mai mult într-o formă de investiție sigură, un fel de aur digital, „sponsorizat” și de nume mari din domeniul financiar, precum Elon Musk.

Astăzi, din cauza pandemiei, sectorul zborurilor private se extinde din ce în ce mai mult. Clienții sunt în principal manageri, sportivi, antreprenori care caută flexibilitate, securitate și intimitate. În plus, studii recente arată că utilizatorii de aviație business sunt cu 20% mai productivi la bordul unei aeronave decât atunci când sunt în birou, însă sunt cu 40% mai puțin productivi în zborurile comerciale decât cele private, potrivit La Stampa.

Printre cei care aleg un avion privat se află și pasageri care au cerinţe speciale, precum transferul unui animal de companie, evitarea stresului unei călătorii în comun, sau dorința de a crea o ocazie specială. Acesta fiind cazul, de exemplu, unui bărbat care a ales un zbor între Florența și Paris pentru a-și surprinde iubita cu o cerere în căsătorie.

„2020 a fost un an fundamental pentru informarea și educarea unui număr mare de oameni în utilizarea avioanelor private”

„În timpul pandemiei COVID-19, aviația business a găsit o identitate socială și de afaceri clară în comparație cu percepția publicului larg din anii precedenți. Zborul într-un avion privat a devenit un instrument indispensabil și eficient în viața de zi cu zi a unei companii, dar și a persoanelor private care, mai ales în anul 2020, s-au confruntat pentru prima dată cu utilizarea acestui serviciu, din cauza lipsei zborurilor pe majoritatea rutelor naționale și internaționale ale companiilor aeriene”, explică fondatorul Fast Private Jet, Mauro De Rosa.

Pentru viitor, subliniază el, „totul va depinde de dezvoltarea de noi tehnologii care vor reduce costurile, precum întreținerea și combustibilul, pentru a permite accesibilitatea unui public din ce în ce mai larg. Cu siguranță, 2020 a fost un an fundamental pentru informarea și educarea unui număr mare de oameni în utilizarea avioanelor private, nu ca alternativă, ci mai degrabă ca resursă în ceea ce privește productivitatea și economia de timp care s-au tradus într-un avantaj competitiv pentru afaceri, într-un serviciu util social pentru transportul de dispozitive medicale și, în cele din urmă, într-un beneficiu la nivel afectiv, prin posibilitatea de a-i putea îmbrățișa din nou pe cei dragi”.

„Guvernele și în special băncile tind să se opună criptomonedelor, pur și simplu pentru că nu le pot controla”

Potrivit lui Mauro De Rosa, „plafonul global al pieței criptomonedelor se află într-o cursă de neoprit care provoacă piețele bursiere. Principala diferență dintre cele două este că piața cripto nu poate fi controlată sau devalorizată de către un guvern, o persoană fizică sau o companie, spre deosebire de piața de valori. Din acest motiv, guvernele și în special băncile tind să se opună criptomonedelor, pur și simplu pentru că nu le pot controla valoarea și nu pot determina soarta monedei în sine.

Ne confruntăm cu cea mai mare schimbare din istoria economiei, tot ceea ce am învățat de-a lungul anilor este complet dat peste cap printr-o viziune și o percepție diferite a acelorași piețe. Activitățile de afaceri nu se vor schimba dramatic în următorii 10 ani, dar sistemele de plată vor fi cheia pentru accesarea unor canale de distribuție inovatoare, rapide și eficiente pentru companii care vor avea capacitatea de a înțelege că viitorul este astăzi”.

Fondată în 2018 de Mauro De Rosa, Fast Private Jet este astăzi unul dintre principalii operatori din sector în Europa. În 2020, a efectuat peste 2.000 de zboruri cu categorii de avioane de la Very Light Jet până la gama Ultra Range. Destinațiile deservite în acest moment sunt în număr de 130, iar compania se așteaptă ca până în 2022 să mărească personalul firmelor din New York și Londra și să deschidă un nou birou la Zurich.

Aeronave gata de plecare în două ore

În prezent, principalii clienţii sunt 84% cetăţeni italieni și 16%, internaționali. Este vorba despre persoane extrem de bogate (97% bărbați și 3% femei), dar și sportivi, familii cu un nivel ridicat de trai până la clienții ocazionali, precum cupluri sau călători singuri interesați de evenimente speciale. Modelul de afaceri se bazează pe utilizarea unor platforme tehnologice inovatoare care permit oferirea celui mai bun preț disponibil în 15 minute a oricărei tip de aeronavă care poate fi gata de plecare în două ore.

Membrii echipei TCC (Tactical Control Center) au acces și control direct la sloturile de decolare și aterizare a aeronavei, fapt care asigură o supraveghere constantă în timpul zborului și o reacție imediată în caz de probleme inerente aeronavelor, aeroporturilor și manevrării, garantând soluții și răspunsuri în timp util.