Grupul minier britanic Xstrata a propus companiei rivale Anglo American un acord de fuziune, tranzacţie evaluată la 41 miliarde lire sterline (48,5 miliarde euro), potrivit presei britanice, preluată de Mediafax.

Directorul general al Xstrata, Mick Davis, a dat de înţeles că a trimis săptămâna trecută o scrisoase Consiliului de Administraţie al Anglo American, pentru a propune iniţierea negocierlor pe marginea unui acord de fuziune, potrivit unor surse citate de presa britanică.

Un purtător de cuvânt al Xstrata a refuzat să comenteze informaţiile, iar reprezentanţii Anglo American nu au fost disponibili pentru declaraţii.

Consilierii Anglo American în cadrul negocierilor sunt grupurile financiare Goldman Sachs şi UBS, iar Deutsche Bank şi JP Morgan Chase acordă consiliere Xstrata.

Potrivit Mediafax, Xstrata nu a prezentat condiţiile unui eventual acord, însă reprezentanţii grupului Glencore, care deţine 35% din acţiunile companiei miniere, au dat de înţeles că le-a fost adusă la cunoştinţă propunerea de fuziune cu Anglo American, şi că susţin această tranzacţie.

Unele surse din carul companiei britanice susţin că şeful Xstrata a decis să propună fuziunea cu rivalul Anglo în urma presiunilor venite din partea unor acţionari importanţi.

SURSA: Mediafax