BP s-a înţeles cu Rosneft să vândă pachetul de 50% din acţiunile TNK-BP, al treilea mare producător de petrol din Rusia, pentru 17,1 miliarde de dolari şi o participaţie de 12,8% la Rosneft, potrivit unui comunicat al grupului rus.  BP va investi 4,8 miliarde de dolari în acţiuni ale statului rus la Rosneft, astfel că în urma tranzacţiei rămâne cu 12,3 miliarde de dolari şi o participaţie de 19,75% la grupul rus controlat de stat.

Vânzarea de active, cea mai mare din ultimii 13 ani pentru BP, face parte din strategia de transformare după dezastrul poluării cu petrol din 2010 în Golful Mexic. Pentru Rosneft, care urmează să preia şi restul de 50% din acţiunile TNK-BP, achiziţia va creşte producţia de petrol şi gaze la 4,5 milioane de barili pe zi, la egalitate cu Exxon. Şeful Rosneft, Igor Sechin, s-a întâlnit luni cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a discuta tranzacţia. Potrivit comunicatului grupului, Rosneft are un acord iniţial pentru achiziţia restului de 50% din acţiunile TNK-BP de la un consorţiu de miliardari ruşi.

BP a vândut active de 33 de miliarde de dolari începând din 2010, ca urmare a concentrării pe producţia mai profitabilă de petrol, după ce accidentul din Golful Mexic a şters circa o treime din capitalizarea grupului. Tranzacţia reprezintă o cale de scăpare pentru BP dintr-o relaţie dificilă în cadrul TNK-BP cu mai mulţi miliardari ruşi, reuniţi în consorţiul AAR. Compania mixtă genera un sfert din producţia de petrol a BP şi a adus, de la înfiinţarea în urmă cu nouă ani, dividende de 19 miliarde de dolari.

Sursa: mediafax.ro