Ministerul Transporturilor a cheltuit în primele cinci luni 2,975 miliarde de lei în proiecte de infrastructură, cu 18% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat  secretarul de stat în minister Constantin Dascălu.

„În primele luni am cheltuit 2.975.855.000 lei în proiecte de infrastructură, sumă cu 18% mai mare decât cea cheltuită în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care bugetul este mai mare cu 7%, din cauza fondurilor europene, care constituie aproximativ 10% din bugetul ministerului”, a spus Dascălu.

El a mai spus că, până în prezent, ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a trimis la Comisia Europeană (CE) cereri de finanţare în valoare de 2,7 miliarde euro.

„Dacă la începutul anului, nu aveam mai nimic trimis, azi, după şase luni, am reuşit să trimitem cereri de 2,7 miliarde de euro pentru autostrata Arad-Timişoara, sistemul ERTMS pentru calea ferată (sistem de management al traficului -n.r.), pentru drumul naţional 24 Galaţi-Albiţa şi drumul naţional 1H”, a afirmat secretarul de stat.

„Strategia infrastructurii din România trebuia să fie gata la 18 iunie”

În următoarele luni, ministerul va mai trimite către CE cereri de finanţare pentru autostrăzile Nădlac-Arad, Lugoj-Deva şi Orăştie-Sibiu.

Referitor la masterplanul de infrastructură, Dascălu a afirmat că acesta va fi finalizat „în câteva luni”, urmând ca apoi să fie aprobat de Guvern.

„Strategia infrastructurii din România trebuia să fie gata la 18 iunie. Într-adevăr, are termenul decalat, iar masterplanul include şi această strategie. Ambele vor fi lansate în cel mai scurt timp”, a precizat Dascălu.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat anterior că masterplanul este finalizat şi îl va face public după ce ministerul va finaliza contractul de concesiune pentru autostrada Comarnic-Braşov, deoarece planul conţine şi alte contracte de acest fel.

SURSA: Mediafax