„Am făcut un pas extrem de important pe o problemă pe care niciun guvern nu a realizat-o. Transportul gratuit pentru elevi. Astăzi, prin OUG am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor sub sancţiunea încetării contractelor fie de delegare a serviciului public de transport sau chiar a retragerii licenţei de traseu în cazul transportului interjudeţean”, a spus Turcan. Ea a explicat că indiferent dacă elevii vor merge cu trenul sau cu metroul, cu transportul public în comun, dacă vor folosi rute interjudețene sau județene, vor circula gratuit.

Consiliile judeţene vor avea obligaţia să includă această condiţie în contractele cu operatorii de transport. în plus, licenţele au fost prelungite, consiliile judeţene preiau aceste licenţe sau contractele de servicii publice cu operatorii de transport şi au obligaţia să pună această condiţie, ca aceştia să realizeze transportul gratuit.

Astfel, după intrarea în vigoare a prevederilor acestei ordonanțe, elevii nu vor scoate din buzunar niciun leu.  Consiliile Județene vor primi transfer de la bugetul de stat și vor trebui să se asigure că toți elevii au un mijloc de transport pentru a ajunge la școală. Toate regulile de decontare vor fi anunțate în 15 zile, printr-o Hotărâre de Guvern, a mai arătat Turcan.

Conform datelor prezentate de Turcan, în România sunt 125.000 de navetiști, elevi care circulă dintr-o localitate în alta și alte câteva sute de mii de elevi care merg la școală cu transportul public în comun, iar mii de elevi abandonau școala anual tocmai din cauză că familiile lor nu puteau suporta costul unui abonament lunar.