Potrivit unui raport remis vineri Bursei de Valori Bucureşti de către compania energetică, Transgaz a încheiat un contract cu Banca Comercială Română (BCR) pentru un credit de 220 de milioane de lei.

Sursa citată precizează că obiectul contractului în reprezintă „finanţarea şi/sau refinanţarea unui proiect investiţional al SNTGN Transgaz SA, respectiv Dezvoltări ale SNT în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum şi a asigurării capacităţilor de transport spre/dinspre Republica Moldova.

În ceea ce privește durata contractului, aceasta este de 12 ani.  De menționat este faptul că Transgaz este operatorul naţional de transport şi sistem în sectorul gazelor naturale.  Totodată, statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,5% din acţiuni, restul fiind tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

Previziunile Transgaz pentru anul 2022

Amntim faptul că, preşedintele Asociaţiei România Inteligentă, Dumitru Chisăliţă a vorbi joi despre ultimele date publicate Transgaz. Potrivit acestuia, cifrele arată că România nu-şi va putea acoperi 20% din consumul de gaze în luna februarie.

„Dacă ne uităm pe site-ul Transgaz, vedem că consumul de gaze în februarie a fost între 76 şi 78 de milioane de metri cubi pe zi în ultimii zece ani. Pe aceeaşi pagină, vedem că ce este rezervat pe aceeaşi lună înseamnă 46 de milioane, adică 32 de milioane de metri cubi nu există în acest moment rezervate.

Dincolo de faptul că 41% dintr-o potenţială cerere pe luna februarie nu există, însumând toate capacităţile tehnice pe care le are în momentul de faţă disponibile Transgaz vedem că tot n-am avea 20% gaze pentru un astfel de vârf, care a fost prezent în ultimii zece ani în România, aşa cum arată datele Transgaz”, a susţinut Chisăliţă, în cadrul Forumului Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence şi Asociaţia Energia Inteligentă.

Pe de altă parte, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a susținut că aceeaşi previziune figura pe site-ul Transgaz în septembrie pentru trimestrul al patrulea al anului.

„Şi în septembrie vedeam aceeaşi estimare şi pentru Q4 2021 şi cu toate acestea am văzut că s-au rezervat capacităţi pe perioadă lunară. Observ şi eu o tendinţă a importatorilor de gaze să-şi rezerve capacitatea nu cu mult timp înainte, trimestrial, la costuri mai mici, ci preferă să facă lucrul acesta rezervând capacitate lunar, chiar dacă pentru ei reprezintă un cost mai mare.

Presupun că această strategie vine din dorinţa lor de a-şi maximiza preţurile la gaze, iar în sensul acesta Ministerul Energiei nu are niciun fel de atribuţii de a interveni în relaţiile comerciale”, a precizat secretarul de stat.