Capital: De ce restructurare la Societatea Romana de Televiziune?
Cristian Hadji-Culea: Lumea in care traim si concurenta la care suntem supusi, din fericire, ne obligam sa cream in SRTV un tip de sistem valid, care sa raspunda rapid concurentei, sa fie eliberat de chingile birocratiei si sa propuna valoarea. Suntem obligati sa castigam piata, nu neaparat pentru a castiga bani. Scopul nostru e sa castigam piata pentru tipurile de emisiuni culturale, educationale, sociale, pe care suntem obligati prin lege sa le producem.
Capital: Explicati-mi cum s-a petrecut aceasta minune: toti membrii Consiliului de Administratie au aprobat masurile de restructurare in activitatile de productie?
Cristian Hadji-Culea: Minunile nu se explica, se traiesc, daca vorbim de o minune. Noi am dat drumul la principiul restructurarii in urma cu trei luni. Nu ne interesa sa „taiem” oameni, doar de dragul de a-i taia din schema. Ne-am dat seama ca aceste contracte pe timp nelimitat creaza un egalitarism vlaguit intre cei care muncesc si cei care nu muncesc, intre cei care isi asuma responsabilitati si cei care si le-au luat candva. Si ne-am spus ca trebuie sa mergem la Guvern, undeva, sa vedem cum se poate schimba sistemul de contracte intr-o societate care trebuie sa raspunda continuu unor provocari concurentiale. Deci, toti membrii Consiliului de Administratie au marsat la ideea schimbarii tipului de contract. Si atunci am cautat modalitatile tehnice. Nu are sens sa intru in detalii juridice. S-a gasit si s-a acceptat aplicarea, din aceasta toamna, a formulei contractelor pe perioade determinate de timp.
Capital: Restructurarea are o motivatie financiara, pentru ca pana acum lasati sa se inteleaga ca aceasta se face doar pentru a crea intre angajatii TVR doar un sistem concurential?
Cristian Hadji-Culea: Noi nu traim un moment bun financiar, dar nici un moment catastrofal, dar traim un moment in care situatia noastra economica ne obliga sa judecam fiecare ban pe care-l cheltuim. Noi nu vrem sa restrangem fondul de salarii, dar vrem ca acest fond sa se regaseasca in emisiuni si oamenii sa fie platiti in raport cu aportul lor la emisiuni. Nu facem economii, dar speram ca, prin acest sistem concurential, emisiunile noastre vor avea o valoare si o eficienta crescuta.
Capital: Pentru a declansa restructurarea, ati primit vreo comanda de la Executiv, de la Cotroceni, ori o sugestie de genul: „Faceti restructurare!”
Cristian Hadji-Culea: Nu, nu, din contra. Decizia a venit din interiorul institutiei. Starea bugetului pe care-l gestioneaza Guvernul a facut sa ne simtim usor abandonati. Sigur, nu suntem o institutie care sa depinda de Guvern sau de Presedintie. Noi depindem de Parlament, care urmareste daca respectam legea.
Capital: Maximum 35% din angajatii fiecarui compartiment cu activitate de productie vor forma un nucleu de specialisti cu contracte individuale de munca pe durata nedeterminata. Cine va alege specialistii si pe ce criterii vor fi alesi?
Cristian Hadji-Culea: In viziunea noastra, specialisti sunt cei care au meserii fundamentale ale televiziunii, care asigura un tip de permanenta pentru a se putea preda cunostintele, pe de o parte, si sa faca functionala institutia, pe de alta parte. Alegerea va fi facuta, in primul rand, de conducatorii compartimentelor respective. Ei vor prezenta propunerile Comitetului Director. Sigur, va trebui sa argumenteze. Vom face analize ca sa vedem in ce masura acest sistem mixt, cu contracte pe durata determinata si nedeterminata, va fi acceptat de conjunctura pietei.
Capital: Exista riscul sa se declanseze o avalansa de pile, trafic de influenta, spagi, numai pentru a intra in acest nucleu de specialisti. Cum veti controla sau cum va veti opune acestui fenomen?
Cristian Hadji-Culea: In primul rand, eu acord toata increderea colegilor mei. Nu pot sa traiesc in suspiciune; mai bine plec acasa, daca n-am incredere in echipa pe care Consiliul de Administratie, intr-un fel sau altul, a format-o in conducerea televiziunii. Raportul de loialitate este fundamental in lumea in care traiesc. In al doilea rand, vom dezbate, in sensul ca vor trebui prezentate argumente. Daca acestea sunt convingatoare, nu vad de ce sa suspectez ca in spatele alegerii e un trafic. In al treilea rand, aceste nume de specialisti vor fi comunicate in intreaga televiziune si vor naste, fireste, discutii pro sau contra. Eu n-am criteriul absolut si cred ca nimeni nu-l are. Sunt convins ca introducerea acestui sistem va crea, cu siguranta, si rezistenta, si neincredere si incercari de a ocoli concurenta loiala.
Capital: Poate ca aceleasi practici vor tinti si concursurile pentru emisiunile din noile grile.
Cristian Hadji-Culea: Va trebui sa ne perfectionam si noi sistemul de concurs pentru emisiuni. Dar, insist, au fost numiti niste sefi de canale, care raspund cu salariul si, pana la sfarsit, cu obrazul lor. Daca ei vor avea emisiuni calpe, natange, nascute din acest trafic de influenta, nu stiu ce vor putea raspunde.
Capital: Cum ii informati pe angajatii televiziunii de masurile restructurarii?
Cristian Hadji-Culea: Foarte prost. Cu sindicalistii e mai simplu, pentru ca exista Comisia Paritara, care se intruneste des. Una dintre marile probleme pe care n-a rezolvat-o inca echipa mea este comunicarea. Se comunica prost. Ieri m-a intrebat cineva de niste liste cu disponibilizati care circula prin televiziune. Cred ca tipul acesta de zvonuri va fi tot timpul. De ce se nasc astfel de zvonuri? E inutil sa discut. A venit la mine un lider sindical, sa-mi spuna cum ca noi am fi discutat, la Consiliul de Administratie de luni, ca nu mai facem contracte de munca pe termen nedeterminat, ci numai conventii cu toata lumea. Zvonul cuprinsese jumatate din televiziune. De unde poate sa plece un asemenea zvon? Ori de la o minte bolnava, ori de la una rau intentionata. Noroc ca el a venit si i-am explicat in cinci minute. Cred ca vom trece la niste emisiuni de comunicari de teleficare saptamanale.
Capital: Cum le explicati angajatilor ca restructurarea nu inseamna neaparat concedieri?
Cristian Hadji-Culea: E foarte complicat. Nu cred ca sistemul disponibilizarilor este unicul posibil pentru a face ca o institutie sa mearga bine. E cel mai simplu si cel mai bleg. Nu catre asta mergem. Ca va fi fluctuatie de cadre, da! Ca se va crea in jurul televiziunii, in timp, o piata de producatori si creatori, sunt de acord.
Capital: La 1 mai 2000, cand Consiliul de Admistratie va analiza acest pas al restructurarii, cati angajati preconizati ca va avea SRTV?
Cristian Hadji-Culea: Va avea un numar de angajati in raport cu veniturile pe care le vom inregistra in acest an.
Capital: Introducerea acestui sistem competitiv are mari sanse sa nu reuseasca, pentru ca se face cu oameni care, ani de zile, au fost obisnuiti sa lancezeasca.
Cristian Hadji-Culea: Eu mai am sperante ca oamenii pusi in situatie concurentiala vor da mai mult si din ce in ce mai mult. Dar sunt convins ca, daca nu cream acest camp concurential, sigur nu se va schimba nimic. Sigur ca avem o mentalitate de primitor, stabilitate, asezare, refuz al audientei. Acum nu se mai poate. Trebuie ca fiecare sa raspunda personal pentru ceea ce produce.