Capitala a coborât cu mult în topul realizat de compania americană de consultanţă Mercer, care ierarhizează oraşele în funcţie de costul vieţii pentru expaţi, tocmai pe locul 107, faţă de 71, cât ocupa anul trecut.

Clasamentul ia în considerare 200 de produse şi servicii din fiecare oraş, precum chiriile, transportul, alimentele, îmbrăcămintea, bunurile casnice şi divertismentul. Studiul serveşte drept reper pentru guverne şi companii multimnaţionale, uşurându-le procesul de evaluare a compensaţiilor acordate angajaţilor expaţi.

În cazul Bucureştiului, indicele costului de viaţă s-a situat la 66,5 puncte, în timp ce în 2008 Capitala a fost mai scumpă, adunând 83,6 puncte, potrivit analizei Mercer. Metropola americană New York a jucat rolul de etalon pentru britanicii de la Mercer, „Big Apple” deţinând un indice al costului vieţii pentru expaţi de 100 de puncte.

Tokio goleşte buzunarele străinilor

Oraşul cel mai inaccesibil pentru străini este Tokio, care a reuşit să-i „sufle” supremaţia Moscovei, care domină de ceva vreme mai toate topurile legate de preţuri în oraş. Mai mult, capitala Rusiei a pierdut şi locul secund, tot în faţa unei urbe japoneze, Osaka, oraş care s-a scumpit accelerat, anul trecut fiind doar pe locul 11. La polul opus se află Johannesburg, capitala Africii de Sud, care nu a strâns decât 49,6 puncte, fiind de aproape trei ori mai ieftină ca liderul clasamentului.

Londra a căzut 13 locuri, deţinând anul acesta poziţia a 16-a, iar oraşul etalon şi-a făcut loc între primele 10 ţări cu cele mai scumpe produse şi servicii pentru expaţi. Fluctuaţiile valutare şi întărirea dolarului au făcut posibile aceste răsturnări în top, potrivit celor de la Mercer.

SURSA: Mercer

DETALII:
Vezi aici topul celor mai scumpe 50 de oraşe pentru expaţi.