Electoratul a sancționat vechea gardă politică

Fostul președinte Traian Băsescu avertizează că PSD și PNL trebuie să se reinventeze dacă doresc să mai rămână relevante în ochii alegătorilor.

El susține că rezultatele recente ale alegerilor prezidențiale reflectă o respingere clară a liderilor politici consacrați, considerați de alegători drept parte dintr-o „generație expirată”.

“Ca dovadă, nici la prima încercare, nici la a doua, niciun lider PSD sau PNL nu a intrat în turul doi la prezidențiale. Ce dovadă mai mare vrei când aduci unul din vechea gardă, pe Antonescu, susținut de trei partide PSD, PNL și UDMR și nu intră în turul doi al prezidențialelor?”, s-a întrebat Băsescu.

Traian Băsescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Calin

Crin Antonescu, exemplul eșecului unui model politic uzat

Traian Băsescu a adus în discuție eșecul lui Crin Antonescu de a accede în turul doi al prezidențialelor, în ciuda susținerii primite din partea a trei formațiuni mari – PSD, PNL și UDMR.

Acest caz, spune el, este grăitor pentru pierderea de credibilitate a liderilor din vechea clasă politică.

Fostul președinte a ironizat tendința de a propulsa în funcții importante politicieni care nu au avut activitate relevantă în ultimii ani. Potrivit lui Băsescu, oferirea unor poziții-cheie unor persoane „ieșite din uz” este un semn al lipsei de discernământ politic.

“Crin Antonescu, susținut de trei partide mari, a fost respins, pur și simplu, de electorat”, iar asta dovedește că „oamenii grei din politică nu mai au greutate politică. Li se pare lor. Sunt o generație expirată. (…)

“Bine, și soluția a fost discutabilă. Să iei unul care după zece ani de șomaj își caută loc de muncă, și să-i dai un loc de odihnă la Cotroceni. Nu merge. A simțit și electoratul că e mult prea mult”.

PSD, între guvernare și lașitate

Băsescu consideră că o eventuală retragere a PSD în opoziție ar reprezenta un act de lașitate. Având în vedere că atât PSD, cât și PNL au contribuit la actuala stare a țării, ele trebuie să-și asume responsabilitatea guvernării și să contribuie la redresare.

Fostul șef al statului pledează pentru formarea unui guvern solid, susținut de o majoritate de cel puțin 65% în Parlament. El vede colaborarea între PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților ca fiind singura formulă capabilă să implementeze reformele de care România are urgentă nevoie.

“Este un act de lașitate dacă PSD-ul intră în opoziție. Până la urmă, ei au adus țara în situația actuală – prin Ciolacu, și liberalii prin Ciucă. Din păcate, nu este altă soluție să scoți țara din situația în care se află decât continuând cu aceste partide, la care, să zicem, se adaugă USR-ul. (…)

Până se reformează PSD-ul, trebuie făcut guvern, acum, cât de repede. După mine, ar fi o mare greșeală a PSD-ului să nu participe la guvernare, iar cei care sunt acum în conducere sau în conducerea provizorie (…) pot să se uite în propriul partid și să aducă oameni valoroși, dar tineri, care n-au fost compromiși în guvernarea de până acum.

Deci este nevoie de o guvernare puternică, cu o puternică susținere parlamentară și atunci structura trebuie să fie PSD, PNL, UDMR, USR și minorități, să ajungă la un 65% în Parlament, să poată face marile reforme”.

Traian Băsescu
SURSA FOTO: evz.ro

Guvernul minoritar – o cale greșită

Traian Băsescu respinge categoric ideea unui guvern minoritar, considerând că o asemenea formulă ar compromite șansele de reformă și ar reflecta incapacitatea partidelor de a-și asuma responsabilitatea politică într-un moment de criză.

În încheiere, Băsescu lansează un apel către PSD și PNL să renunțe la vechile figuri și să promoveze lideri tineri, care nu au fost compromiși în guvernările anterioare. Numai astfel, spune el, aceste partide pot recâștiga încrederea cetățenilor și pot contribui la stabilitatea țării.

“Să mergi cu un guvern minoritar este o soluție absolut în neregulă, iar clasa politică ce generează o astfel de situație nu-și face treaba față de țară. (…)

Eu sper să nu mai văd în guvern un Predoiu de la PNL sau un Ciolacu de la PSD sau mai știu eu ce alte nume din vechea gardă. Și aceste partide au tineri. Să intră în guvernare cu o echipă de tineri, nu cu vechile figuri care, atenție, au fost motivul scorului în favoarea așa-zișilor suveraniști.

Va fi însă o misiune dificilă și pentru Nicușor Dan, pe de o parte, și pentru partide, pe de altă parte, în mod special pentru PSD. Să exerseze, să încerce o reformă acum când este nevoie și de ei.”